DŽONSON JE OD HEROJA POSTAO LIDER KOJI GUBI KONTROLU: Gresi iz prošlosti bi mogli da mu dođu glave! Stiskao mi je bedra, to je radio svim ženama! (VIDEO)
Foto: EPA Neil Hall

narušen imidž

DŽONSON JE OD HEROJA POSTAO LIDER KOJI GUBI KONTROLU: Gresi iz prošlosti bi mogli da mu dođu glave! Stiskao mi je bedra, to je radio svim ženama! (VIDEO)

Planeta -

Od kada je u julu postao premijer Velike Britanije, Boris Džonson je pretrpeo političke poraze nečuvene za bilo kog prethodnog nosioca te funkcije, ali njegov najbliži krug kao da to ne brine.

Džonsonova administracija je neuspehe otpisala kao frustraciju britanskog establišmenta zbog njegovog herkulovskog napora da "sprovede Bregzit".

Međutim, situacija je poprimila problematičniji zaokret.

Ugledna londonska novinarka Šerlot Evardes optužila je ovog vikenda premijera da joj je "stisnuo bedro" ispod stola na ručku krajem devedesetih godina, kada je on bio urednik, a ona saradnica jednog političkog časopisa.

U svojoj kolumni, koja se pojavila baš u trenutku kada se članstvo Konzervativne stranke okupilo na godišnjoj konferenciji, Evardesova je tvrdila da se premijer tako ponašao prema svim ženama koje su bile prisutne na ručku.

U britanskim medijima se često navodi da je Džonson imao više od jedne vanbračne afere, ali se do sada nisu pojavile tvrdnje da je bio toksičan prema ženama. Zbog toga su tvrdnje Evardesove toliko toksične po njega.

Pored činjenice da nijedan britanski ministar nije morao da demantuje navode o neželjenom "pipkanju", to narušava i njegov brižljivo gajeni imidž raskalašnog, ali pristojnog čoveka.

Tvrdnja o nasrtaju došla je u vreme druge potencijalno pogubne priče za Džonsona. Londonske vlasti su u petak zatražile od policije da pokrene istragu u vezi sa njegovim kontaktima sa američkom biznismenkom Dženifer Arkjuri.

Džonson i Dženifer su se često viđali u javnosti, ali su sada ispivali dokazi da su bili više od saradnika, ali i da je saradnja bila protivzakonita. Navodno je Džonson, koje je tada bio gradonačelnik Londona, uplaćivao javni novac na račin privatne firme njegove ljubavnice.

Prema pisanju CNN, konzervativci na godišnjoj konferenciji održanoj u nedelju bili su vidno "nervozni" i otvoreno su i razgovarali o posledicama do kojih može doći ako premijer bude proglašen krivim za nesavesno ponašanje.

Od prošle nedelje, slika Džonsona heroja koji se bori da sruši evrofilsku elitu zamenila je slika lidera koji gubi kontrolu. A poslednji ekser u kovčegu bile su optužbe žena iz njegove prošlosti.

Kurir.rs/CNN

Foto: EPA/Neil Hall

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track