LIDER SAD PROGLAŠAVA MEKSIČKE BANDE ZA TERORISTE! Tramp dronovima uništava kartele: Zbrisaću ih s lica zemlje! (VIDEO)
Preti... Donald Tramp spreman za obračun sa kriminalcima iz Meksika, Foto: Profimedia, Shutterstock

Sila

LIDER SAD PROGLAŠAVA MEKSIČKE BANDE ZA TERORISTE! Tramp dronovima uništava kartele: Zbrisaću ih s lica zemlje! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će proglasiti meksičke narko-kartele za terorističke organizacije zbog njihove uloge u trgovini narkoticima i ljudima.

On je odbio da isključi angažovanje vojske u obračunu sa narko-bandama, ostavljajući mogućnost upotrebe dronova baš kao i u eliminaciji džihadista u Siriji i Avganistanu.

Čvrst stav

Na konkretno pitanje da li će koristiti dronove protiv narko-kartela u susednoj državi, Tramp je ostao nedorečen: "Ne želim da kažem šta ću uraditi, ali narko-karteli će biti obeleženi", rekao je i nastavio: "Na tome radim poslednjih 90 dana. To nije tako jednostavna odredba, postoji komplikovana procedura i mi smo duboko zagazili u tu problematiku. Vidite, mi gubimo 100.000 ljudi godišnje zbog toga šta se dešava i šta dolazi iz Meksika. Karteli imaju neograničen pristup novcu jer prodaju drogu i trguju ljudima. Vreme je da Meksiko pomogne Americi u ratu protiv narko-kartela kako bi ih zbrisali s lica zemlje".

Predsednik SAD je rešio da zauzme čvrst stav prema narko-kartelima nakon što je početkom ovog meseca devet članova jedne američke porodice ubijeno u zasedi na severu Meksika. Procenjuje se da se u SAD na godišnjem nivou proda droga u vrednosti od 13 do 49 milijardi dolara, a većina droge dolazi upravo iz Meksika. Trampova najava je privukla veliku pažnju meksičkih zvaničnika, a među prvima se oglasio predsednik Andres Manuel Lopez Obrador: "Nikada nećemo prihvatiti mogućnost američke vojne intervencije. Nećemo prodati svoju naciju".

Kontra iz Meksika

Predsednik Meksika je, na drugoj strani, pozvao SAD da masovnu pucnjavu u El Pasu, u kojoj su ubijene 22 osobe, među kojima i osam meksičkih državljana, proglasi terorističkim činom.

Oglasio se i Marselo Ebrard, šef meksičke diplomatije, koji je rekao da ne veruje da će SAD povući taj potez jer će, u suprotnom, Meksiko tražiti zaštitu nacionalnog suvereniteta.

El Mančo širi carstvo BOS U 35 AMERIČKIH DRŽAVA

foto: Profimedia

Poslednja istraživanja pokazuju da Nemesio Osegvera Servantes, poznatiji kao El Menčo, koji je na čelu kartela Halisko nova generacija, vodi biznis u 35 američkih saveznih država. El Menčo je proširio biznis na svim kontinentima osim na Antarktiku. El Menčo je zauzeo upražnjeno mesto glavnog narko-bosa nakon što je uhapšen Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, koji je nedavno osuđen na doživotnu robiju u SAD.

OŠTRO ROBERT REDFORD KRITIKUJE PREDSEDNIKA SAD Živimo u Trampovoj „prerušenoj monarhiji“

foto: Profimedia

Holivudski glumac i reditelj Robert Redford pozvao je Amerikance da glasaju protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima naredne godine, ocenivši da je, radi dobrobiti zemlje, vreme da se okonča doba njegove „prerušene monarhije“. Redford je u autorskom tekstu za Tink platformu NBC njuza ocenio da se SAD suočavaju s krizom „kakvu nikad nije video u životu“, tj. „napadima Trampa na sve za šta se ova zemlja zalaže“ i koji „nalikuju napadima diktatora“. - Ova prerušena monarhija je toliko iscrpljujuća i haotična da nije ni najmanje iznenađujuće da je toliko mnogo građana razočarano - naveo je Redford.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track