HOROR! SEKTA POSTAVLJA BOMBE PO ATINI: Zovu se Novi ikonoborci i mrze ikone, freske, relikvije i crkve
Foto: EPA / Katia Christodoulou

pretnja po bezbednost

HOROR! SEKTA POSTAVLJA BOMBE PO ATINI: Zovu se Novi ikonoborci i mrze ikone, freske, relikvije i crkve

Planeta -

Grčka policija smatra da su podmetači improvizovane bombe u ponedeljak Atini, mladi napadači koji još eksperimentišu s eksplozivom, piše danas atinski list "Katimerini".Bomba je bila postavljena u ogradu Kampusa Atinskog univerziteta, prekoputa policijske stanice, kraj mesta gde policajci parkiraju vozila.

Policajci su utvrdili značajne sličnosti jučerašnje improvizovane bombe po načinu postavljanja i ožičenju mehanizma, s bombom postavljenom aprila 2018. godine ispred Gradjevinskog fakulteta u Atini. Odgovornost za tu bombu je skoro godinu dana kasnije saopštenjem preuzela "Sekta ikonoboraca".

Istorijski, "Ikonoborci" su pokret protiv ikona, freski, statua, relikvija i drugih vizuelnih predstava bogova i svetaca i protiv verskih objekata sopstvene religije, jer sve to "ikonoborci" smatraju idolopoklonstvom.

Nova, atinska "Sekta ikonoboraca" je pre godinu dana postavila eksplozivnu napravu na stepenice jedne crkve usred Atine, na Kolonakiju, gde uvek ima policije. Kao ni juče, ni tada nije prethodio poziv upozorenja, te je eksplozija ranila jednog dečaka i jednog policajca.

Bombu je juče kod ograde Kampusa Univerziteta slučajno video policajac kada je parkirao svoj motocikl. ;Došla je pirotehnička ekipa i bombu neutralisala kontrolisanom eksplozijom.

Bomba se, po policijskim izvorima, sastojala od baruta usutog u čvrsto zatvorenu metalnu cev koja je bila stavljena u plastičnu teglu od pet litara, do vrha napunjenu ekserima. Bombu je trebalo da aktivira varnica struje iz baterije povezane s malim, stonim satom.

Policija kaže da je takva bila i bomba postavljena aprila 2018. godine na Gradjevinskom fakultetu u Atini koju su pirotehničari neutralisali.

Tek januara ove godine "Sekta ikonoboraca" je preuzela odgovornost za taj i sličan raniji bombaški napad kod crkve na Kolonakiju, o čemu je objavila proglas na veb-stranici na španskom pod nazivom "Eko-ekstremistička kletva" (Maldicion Eco-extremista).

Tim proglasom, članovi "Sekta ikonoboraca" su preuzeli odgovornost za još tri napada zapaljivim bombama januara 2018. godine: na jednu crkvu u Atini, na antenu mobilne telefonije i na niz parkiranih automobila kod druge crkve.

Članovi te organizacije su u proglasu napisali da im je cilj "nanošenje najveće moguće štete nekom popu ili stadu vernika".

Povodom toga što su u napadu kod crkve na Kolononakiju dvojica "samo ranjena", "Sekta ikonoboraca" je napisala da su oni "slučajno izbegli smrt jer eksplozija nije bila snažna koliko smo planirali, ali naučili smo lekciju za sledeći put".

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: EPA/Katia Christodoulou)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja