IZA HARIJEVE ODLUKE STOJI PRINCEZA DAJANA, PRINC SE SVETI ZA SMRT MAJKE! Po Engleskoj se širi strašna teorija...
Rano ostao bez majke... Hari sa Dajanom, Foto: Profimedia

ZAVERA „MEGZIT“

IZA HARIJEVE ODLUKE STOJI PRINCEZA DAJANA, PRINC SE SVETI ZA SMRT MAJKE! Po Engleskoj se širi strašna teorija...

Planeta -

Pojedinci smatraju da se kraljević odlaskom iz porodice sveti kraljici Elizabeti, ocu Čarlsu i svim tamošnjim medijima jer ih krivi za tragičnu
pogibiju Ledi Di 1997. godine

Odluka britanskog princa Harija da uzdrma monarhiju objavom napuštanja kraljevske porodice predstavlja njegovu osvetu za smrt majke princeze Dajane.

To je samo jedna od neobičnih teorija zavere koje bujaju o popularnom megzitu (odlasku Megan i Hari), zbog kojeg je juče kraljica Elizabeta Druga održala hitan sastanak.

Bez dokaza

Kako piše portal News18.com, mnogi veruju da je cela ova frka zapravo dobro smišljena i da kraljević želi da se tako osveti babi, ocu i britanskim medijima, koje sve krivi za smrt svoje majke, stradale 31. avgusta 1997. dok je bežala od paparaca u Parizu. Kako se tvrdi u tekstu, Hari je ljut na medije od detinjstva, a kada su britanski tabloidi počeli da napadaju njegovu suprugu, rešio je da im se osveti za smrt Ledi Di. Prema pojedinim teorijama, za njenu smrt je uvek krivio Elizabetu i Čarlsa, za koje se bez ikakvih dokaza šuškalo da stoje iza nesreće, pa se sad sveti i njima. Navodno je baš zato rešio da se oženi razvedenom Amerikankom, jer je sličan brak kraljičinog strica Edvarda Sedmog doveo do ustavne krize i njegove abdikacije. Ima čak i teorija da je brak s Megan lažan i da je ona samo plaćena glumica. Naravno, ni za jednu od ovih tvrdnji ne postoji nijedan dokaz.

Uzdrmali celo  kraljevstvo... Megan i Hari
Uzdrmali celo kraljevstvo... Megan i Harifoto: Profimedia

Na sličan način, pojedinci su razvili teoriju da Harijeva odluka uopšte nije slučajna i da nije iznenadila porodicu, već da je to plan same Elizabete da mlađeg unuka iskoristi za čvršće preuzimanje vlasti u Komonveltu, gde je uloga monarha znatno oslabila.

Ponuda koja se ne odbija

Inače, sastanak Harija sa kraljicom, Vilijamom i Čarlsom održan je juče u zamku Sandringam i nije završen do zaključenja ovog broja Kurira. Kraljičin muž Filip još ujutru je otišao iz zamka nezadovoljan celom ujdurmom.

Do juče se nije znalo da li će Elizabeta kazniti prinčevski par, ali stručnjaci misle da je malo verovatno da će im ukinuti titule kao princezi Dajani, jer je Hari rođen s njom, a Megan je primila titulu vojvotkinje od Saseksa putem braka. Kraljevski fotograf Artur Edvards smatra da će kraljica princu Hariju izneti „ponudu koju ne može da odbije, pa će vojvoda ostati u Velikoj Britaniji“.

Britanski prinčevi Hari i Vilijam demantovali su juče u zajedničkom saopštenju „lažnu vest“ u domaćim medijima da se njihovo odnos pogoršao. - Za braću koja pridaju veliku pažnju pitanjima mentalnog zdravlja, upotreba tako zapaljivog govora je uvredljiva i potencijalno opasna - poručili su.

PITANJA I ODGOVORI

HOĆU U AFRIKU DA BUDEM VODIČ

Da li su se Hari i Megan odrekli titula?

- Ne. Hari je i dalje princ i vojvoda od Saseksa, a Megan vojvotkinja od Saseksa.

• Koje će prezime koristiti?

- Članovi britanske kraljevske porodice pred zakonom nemaju prezime iako pripadaju dinastiji Vindzor (ranije Saks-Koburg i Gota). Sam Hari je tokom vojne službe koristio prezime Vels, po tituli svog oca Čarlsa, princa od Velsa, dok Vilijamova deca u školi koriste prezime Kembridž, zbog njegove zvanične titule - vojvoda od Kembridža. Međutim, Megan i Hari su za prezime sinu Arčiju odabrali Mauntbaten-Vindzor, pa će to biti prezime koje će verovatno koristiti.

• Šta znači termin „viši članovi kraljevske porodice“?

- To je fraza kojom se označavaju ljudi najbliži suverenu - deca kraljice i deca prestolonaslednika.

• Šta je Hari govorio ranije?

- U intervjuu Njuzviku 2017. rekao je da je često razmišljao da napusti kraljevsku porodicu, ali da je rešio da ostane u njoj. Tada je ispričao i da je za njega Elizabeta više kraljica i šef nego baba, kao i da bi se najradije preselio u Afriku da bude safari vodič.

• Da li je moguć kompromis?

- Britanski stručnjaci smatraju da bi kompromis mogao da bude Harijevo prihvatanje obaveza u Komonveltu, tj. drugim državama u kojima je Elizabeta kraljica. Hari je već predsednik njenog fonda za Komonvelt, a Megan je potpredsednik.

• Šta je finansijska nezavisnost?

- Odluka da budu finansijski nezavisni znači da više neće dobijati od kraljice pet odsto za svoje troškove. Međutim, oni će verovatno nastaviti da dobijaju ostalih 95% novca iz privatnih fondova princa Čarlsa, ali moguće je da prestolonaslednik promeni tu odluku. Osim toga, Hari je od majke, princeze Dajane, nasledio 21 milion funti, a par zajedno ima oko 40 miliona funti, jer je i Megan kao glumica zaradila dosta novca.

SMEŠNA STRANA ISTORIJE KRALJEVSKA KRIZA INSPIRISALA ŠALE NA INTERNETU

foto: Screenshot

Hari je Srbin, grebe se od babe, pa zapali za Kanadu

Kriza koja potresa Britaniju možda nije bitna za svetske događaje, ali je privukla pažnju cele planete. Međutim, dok na Ostrvu izaziva rasprave i svađe, u ostatku sveta, pa i Srbiji, češće su sprdnje na račun kraljice i mladog para. - Princ Hari kao pravi srpski burazer ne radi ništa, celog života uzima pare od babe, a onda odjednom povileni, okrivi familiju i državu za sve i zapali za Kanadu - napisao je na Tviteru scenarista Radovan Milivojević.

Na internetu je došlo do prave erupcije mimova, pa na jednom je poster filma „Dolazak u Ameriku“ sa Edijem Marfijem, gde je nalepljena glava princa Harija, na drugom stoji kraljica sa Džejmsom Bondon (Danijelom Krejgom), koja poručuje: „Niko ne napušta ‘firmu’, neka izgleda kao nesreća. Dobro si sredi Epstina, Bonde“, na trećem je slična slika sa porukom: „Samo reši ženu, 007, šargarepicom ću ja da se pozabavim“, na četvrtom Hari sa mikrofonom i natpisom - „Umetnik ranije poznat kao Princ“. Naravno, tu su i Hari kao Delboj, a Megan kao Rodni, uz natpis „Saseksi - nezavisni trgovci“, ali i Hari kao radnik „Mekdonaldsa“. - Kako Hari planira da radi kad nema ni svoje prezime? - još jedan je od šaljivih komentara na internetu.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track