Najnovije vesti

INDIJA NAŠLA ZAMENU ZA MOĆNE MIGOVE: Potrošili milijardu dolara, evo kakav je rezultat! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT/The Tribune

oružje

INDIJA NAŠLA ZAMENU ZA MOĆNE MIGOVE: Potrošili milijardu dolara, evo kakav je rezultat! (VIDEO)

Planeta

Indijska ratna mornarica je proteklog vikenda uspešno izvela prvo slijetanje prototipa mornaričke verzije lakog borbenog aviona domaće proizvodnje Tejas na nosač aviona koji bi mogao zameniti dosadašnje ruske mornaričke lovce tipa MiG-29K koji su se pokazali kao operativno problematičnim.

Vest o uspešnom sletanju na palubu nosača aviona Vikramaditja tokom testiranja u Arapskom moru saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane, dodajući da je pre sletanja na nosač obavljen čitav niz probnih sletanja na klasičnim poletno-sletnim pistama.

Izuzetno sam sretan zbog vesti o prvom sletanju Tejasa na nosač aviona. Ovo uspešno sletanje je sjajan događaj u istoriji razvojnog programa lovca domaće proizvodnje, zapisao je indijski ministar odbrane Radžnat Sing na društvenim mrežama.

Prema pisanju uglednog portala DefenseNews, testiranje mornaričke verzije lakog borbenog aviona Tejas pokrenuto je zbog operativnih problema indijskog mornaričkog vazduhoplovstva s lovcem MiG- 29K prilikom sletanja na nosač aviona. Ovaj tip aviona ruske proizvodnje, koji je ujedno i osnova lovačke komponente indijske ratne mornarice, pokazao se neprikladnim za sletanje na palubu, a učestali su i problemi s održavanjem.

Ovaj višenamenski nadzvučni avion visokih manevarskih sposobnosti trebao bi da zameni već zastarele lovce tipa MiG-21. Na razvoj i prototipove potrošeno je više od milijardu dolara, što se smatra posledicom nedovoljne organizovanosti projekta, nepotrebne težnje da se gotovo svi elementi letelice moraju proizvoditi u Indiji i opterećenosti birokratijom.

Kurir.rs/Tportal Foto: Screenshot YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...