Najnovije vesti

TOPALOVIĆI HARAJU JUŽNOM AFRIKOM: Prevara sa leševima dobila neviđene razmere, policija uvodi očajničke mere (VIDEO)
Foto: Profimedia

lukavo

TOPALOVIĆI HARAJU JUŽNOM AFRIKOM: Prevara sa leševima dobila neviđene razmere, policija uvodi očajničke mere (VIDEO)

Planeta

Prevaranti u Južnoj Africi okreću se mafiji koja iznajmljuje leševe radi upotrebe u prevari osiguranja, a policija primenjuje nove alate kako bi ta mrtva tela izbacila sa tržišta, saopštile su vlasti.

Independent tvrdi da izvršni direktor Južnoafričkog ureda za osiguranje kriminala Gart de Klerk već neko vreme bori sa industrijom korupcije. Samo prošle nedelje dobili su drugi zahtev za smrt koji se dogodila prošle godine.

"Osoba je umrla prošle godine u aprilu i zahtev je procesuiran, a onda smo ponovo dobili zahtev za istu osobu. Iznajmljivanje leša je problem jer imamo mnogo trupala prebačenih iz jedne mrtvačnice u drugu", rekao je oni.

Tipično je da će prevaranti spaliti ili na neki drugi način obespraviti tela do te mere da se ne mogu identifikovati, omogućavajući im da budu dovedeni do više različitih medicinskih inspektora pod različitim identitetima, tvrdi Independent.

ICB planira da uvede tehnologiju otiska prstiju na leševima koja će zahtevati da se identifikuju i evidentiraju pre nego što se izda smrtovnica.

Prema pisanju Independenta, Udruženje za štednju i investicije SA objavilo je izveštaj u kom se navodi da je industrija osiguranja otkrila 3708 slučajeva koji bi rezultirali sa laćnim zathevima za odštetu vrednim 69.298,500 dolara samo u 2018. godini.

Donovan Herman iz osiguravajuće kuće Asis rekao je za Independent da se velika većina tih prevarnih zahteva odnosi oko pogrebnih domova. Većina ovih ustanova ne zahteva pretrage krvi ili medicinske preglede da bi se osigurala brza isplata.

Prema izveštaju, južnoafrička industrija osiguranja isplatila je 99,3 procenata zahteva za isplatu polisa životnog osiguranja u 2018. godini.

Uspostavljanje programa za otiske prstiju će idealno otežati mafiji da koristi isto telo više puta da izvrše prevaru. Dvojica muškaraca uhapšena su u novembru zbog prijavljivanja tela iz vladinih mrtvačnica koristeći lažni identitet, prenosi Nnjuz24. Tada bi te osobe navodno dovele tela u privatne mrtvačnice da zatraže isplatu osiguranja.

Pozajmljivanje leša nije nikakav novi zločin. PRI je 2012. godine izvestio da je par Južnoafrikanki stvorio lažni identitet žene po imenu Apive Ntombela i pribavio joj tri polisa životnog osiguranja koje su koštale 11.000 dolara.

Zatim su prišli direktoru pogrebnog preduzeća u Durbanu i pitali da li mogu da pozajme ženski leš. Direktor se složio, uklonivši 42-godišnju mrtvu ženu i doveo je u mrtvačnicu u drugom gradu, kako bi lekar mogao da pripremi umrlicu.

Na nesreću potencijalnih prevaranata, policija je upozorena na njihove planove i čekala da uhapsi direktora pogreba kada je došao da preuzme telo.

Kurir.rs/Newsweek.com Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...