IZVEŠTAVAO O KORONAVIRUSU, PA MU SE IZGUBIO SVAKI TRAG: Kineski novinar otišao u epicentar zaraze i nestao
Foto: AP

misterija

IZVEŠTAVAO O KORONAVIRUSU, PA MU SE IZGUBIO SVAKI TRAG: Kineski novinar otišao u epicentar zaraze i nestao

Planeta -

Posle slučaja doktora Li Venlianga, koji je upozoravao na pojavu koronavirusa, a zatim i sam umro njega, nestao je kineski novinar Čen Kijuši.

Čen koji je izveštavao o epidemiji virusa u Vuhanu nestao je u četvrtak, a njegovi prijatelji i porodica strahuju da je prisilno odveden u karantin.

CNN navodi da oni od tog dana ne mogu da uspostave telefonski kontakt sa njim.

Smrt doktora, koji je prvi upozoravao na rizik od virusa, izazvala je uznemirenje javnosti u Kini gde je dosad već preminulo više od 1.000 ljudi, a milioni su u karantinu.

Kako tvrde, doktora Li Venlianga, koji je pokušao da upozori na virus, kaznila je policija zbog širenja glasina, a kasnije je i sam oboleo, a potom i umro.

I novinarev nestanak je postao tema na kineskoj društvenoj mreži Veibo, mnogi "traže njegovo oslobađanje".

Čen je stigao u Vuhan 24. januara, dan nakon što je celi grad stavljen u karantin. Posećivao je prepune bolnice, improvizovane smeštaje i objavljivao snimke onoga što je video nudeći svetu uvid u često sumornu stvarnost u centru krize.

Prijatelji kažu da su bili u kontaktu sa Čenom više puta dnevno strahujući da bi vlasti mogle da ga privedu zbog izveštavanja.

Kada je prestao da se javlja na telefon u četvrtak uveče, postali su zabrinuti.

U petak su Čenovi prijatelji na Tviter postavili video-poruku njegove majke koja tvrdi da joj je sin nestao. Njegovi bliski prijatelji navode da im je Čen ostavio šifru za logovanje na Tviter za slučaj da ga vlasti odvedu.

"Molim sve onlajn, naročito prijetelje u Vuhanu da pomognu da se nađe Čen, da se otkrije šta se dešava sa njim", rekla je majka.

Kurir.rs/CNN Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track