Najnovije vesti

NA ČELO CDU DOLAZI MUŠKARAC POSLE 20 GODINA: Povlačenjem Angeline naslednice iz trke za kancelara, ONI su u prvom planu
Foto: EPA / Clemes Bilan, EPA / ALESSANDRO DELLA VALLE, EPA / Filip Singer, AP / Markus Schreiber

viđeni kandidati

NA ČELO CDU DOLAZI MUŠKARAC POSLE 20 GODINA: Povlačenjem Angeline naslednice iz trke za kancelara, ONI su u prvom planu

Planeta

Tri muškarca, svi iz pokrajine Severne Rajne Vestfalije, imaju odlične šanse da preuzmu mesto šefa vladajuće CDU, nakon što je Anegret Kramp-Karembauer najavila da neće biti kandidat za kancelara.

Tako bi posle 20 godina, 18 koliko je vladala Angela Merkel, i manje od dve godine vladavine Kramp-Karenbauer, mesto šefa CDU ponovo pripalo muškarcu. Reč je o političarima koji su 2018. već bili u trci za šefa CDU, kada je pobedila Kramp-Karenbauer. Među njima je bivši šef poslaničkog kluba u Budenstagu Fridrih Merc, koji je pre dve godine tesno izgubio od Kramp-Karenbauer. 

foto: EPA / Clemes Bilan

Merc ima puno pristalica u moćnom odboru pokrajine Severne Rajne i Vestfalije, ali i na istoku Nemačke, te je cenjen od strane privrede. Važi za čoveka jasnih reči, koje su ponekad veoma direktne, te je nedavno i vladu kritikovao. Merc je nedavo najavio da će podneti ostavku na svoju funkciju u Nadzornom odboru američke kompanije Blekrok, jer želi da se posveti više CDU. 

foto: EPA / Filip Singer

Drugi kandidat je ministar zdravlja Jens Špan, koji je u prošloj trci za šefa CDU ispao vrlo brzo. Kao i Merc, i on pripada konzervativnom krilu stranke, koje je ranije kritikovalo politiku azila kancelarke Angele Merkel. Mnogi u CDU, međutim, smatraju ga premladim za ovu visoku funkciju. 

foto: EPA / Sascha Steinbach

Treći kandidat je Armin Lašet, koji, kao i Merc i Špan, potiče iz Severne Rajne-Vestfalije, gde je od 2017. premijer pokrajine i vlada u koaliciji sa Slobodarskom partijom (FDP). Na jesen 2018, kada se glasalo o naslednici Merkelove u CDU, Lašet se držao po strani, ali je jasno stavio do znanja da namerava da učestvuje u donošenju odluke o kandidatu za kancelara. Lašet se vodi kao pripadnik liberalnog krila CDU i posebni podržavalac Merkelove. Pošto se u prošlosti stalno izjašnjavao za "veliku koaliciju", on je kandidat kojeg bi želela Socijaldemokratska partije (SPD). 

U trci za kandidata za kancelara pominje se i ime šef CSU, premijera pokrajine Bavarske Markusa Sedera. On ne može biti postavljen za lidera CDU, ali bi mogao biti zajednički kandidat za kancelara. Međutim, ako bi pala odluka da se on podrži na idućim izborima kao kandidat za kancelara, neki u CDU bi mogli posmatrati kao problem što lider te najjače stranke nije i predsednik nemačke vlade.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: AP / Markus Schreiber

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...