NASA SNIMCIMA KINE POKAZALA DA IMA NADE ZA PLANETU: Za samo mesec dana desilo se OVO, a ima veze sa koronavirusom!
Foto: EPA / Wu Hong

svetla tačka

NASA SNIMCIMA KINE POKAZALA DA IMA NADE ZA PLANETU: Za samo mesec dana desilo se OVO, a ima veze sa koronavirusom!

Planeta -

Satelitski snimci pokazali su dramatičan pad nivoa zagađenja u Kini, što je "barem delimično" usled privrednog usporavanja koje je pokrenuo koronavirus, saopštila je američka svemirska agencija Nasa.

Nasa mape pokazuju kako su nivoi azot dioksida opali ove godine i u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Ovo je posledica rekordnih padova u kineskoj fabričkoj aktivnosti usled pokušaja da se obuzda širenje novog koronavirusa kojim je zaraženo gotovo 80.000 ljudi.

Virus se proširio na više od 50 zemalja, ali velika većina zarašenih i preminulih je u Kini, odakle je virus nastao krajem prošle godine.

foto: NASA / BBC

NASA naučnici su rekli da je smanjenje nivoa azot dioksida - štetnog gasa koji emituju motorna vozila i industrijska postrojenja - prvo bilo očigledno u blizini izvora epidemije grada Vuhan, ali se potom proširilo širom zemlje.

Svemirska agencija je primetila da se pad nivoa zagađenja vazduha podudarao sa ograničenjem koje je nametnuto u oblasti prevoza i poslovnih aktivnosti, jer su milioni ljudi u karantinu, odnosno izolaciji.

foto: NASA / BBC

"Ovo je prvi put da sam videla tako dramatično spuštanje na tako širokom području zbog određenog događaja," rekao je Fei Liu, istraživač kvaliteta vazduha iz Nasinog centra za svemirske letove Goddard.

Ona je dodala da je primetila pad nivoa azot dioksida tokom ekonomske recesije 2008. godine, ali je rekla da je smanjenje bilo postepeno.

Nasa je napomenula da su proslave lunarne Nove godine u Kini krajem januara i početkom februara povezane sa smanjenjem zagađenja i ranije. Ali, rečeno je da se obično nivo povećava kada se proslave završe.

"Ove godine je stopa smanjenja značajnija nego proteklih godina i trajala je duže", rekla je Liu.

"Nisam iznenađena jer su mnogi gradovi širom zemlje preduzeli mere kako bi smanjili širenje virusa."

Kurir.rs / BBC, Foto: EPA / Wu Hong

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track