U EVROPI RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: U Italiji 34 žrtve virusa, Francuzi zatvorili Luvr!
Foto: AP / Rafael Yaghobzadeh

virus

U EVROPI RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: U Italiji 34 žrtve virusa, Francuzi zatvorili Luvr!

Planeta -

Dok u Kini opada broj zaraženih od koronavirusa, u Evropi on raste, a u Americi je od posledica ovog virusa preminula prva osoba.

U ITALIJI broj žrtava porastao na 34, zaraženo ukupno 1.694 osobe

Broj žrtava koronavirusa u Italiji porastao je za pet u poslednja 24 sata, što znači da su ukupno 34 osobe do sada preminule od posledica tog virusa, saopštila je danas Agencija za civilnu zaštitu.

Prema rečima direktora te agencije, u Italiji su 1.694 osobe zaražene koronavirusom, a 83 su se oporavile, prenosi Rojters.

foto: AP / Claudio Fulan / La Presse

U ČEŠKOJ prva tri slučaja, doputovali iz Italije

U Češkoj su danas potvrđena prva tri slučaja koronavirusa, rekao je ministar zdravlja Adam Vojtek. Sve tri osobe imaju blage simptome, i doputovali su iz Italije.

ZATVOREN LUVR

foto: AP / Rafael Yaghobzadeh

Zbog opasnosti od širenja epidemije koronavirusa, danas je zatvoren najčuveniji francuski muzej Luvr.

"Veoma smo zabtinuti zato što posetioci dolaze iz svih delova sveta. Rizik je veoma, veoma, veoma veliki", rekao ja za AP Andre Sakristin, predstavnik sindikati 2.300 zaposlenih Luvra.

U BRITANIJI 12 novih slučajeva 12, ukupno 35 zaraženih

Britanske vlasti saopštile su danas da u toj zemlji ima 12 novih slučajeva obolelih od korona virusa, što je ukupno 35 zaraženih osoba. Nadležni zvaničnik Kris Uajti saopštio je na Tviteru da su tri osobe koje su na testiranju bile pozitivne bile u bliskom kontaktu sa obolelim.

Ostalih šestoro je nedavno doputovalo iz Italije, a dvoje iz Irana. Jedan pacijent nije putovao, a nadležni utvrđuju kako je do zaraze došlo.

foto: EPA/ANTONIO BAT

ISKRCALI SE SVI ČLANOVI POSADE DAJMOND PRINCESA

Svi članovi posade kruzera Dajmond prinses, koji je bio u karantinu u japanskoj luci Jokohama, danas su se iskrcali, saopštio je japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato.

Na brodu više nema putnika niti članova posade, prenosi Tass. Ukupno 500 članova posade i drugog osoblja danas je evakuisano sa kruzera koji je stavljen u karantin početkom februara, nakon što je ustanovljeno da je putnik iz Kine koji se iskrcao u Hongkongu zaražen korona virusom.

Na brodu je bilo oko 3.700 putnika i članova posade iz 50 zemalja, od kojih je 705 zaraženo korona virusom, a sedam ih je umrlo.

foto: EPA/TORU HANAI

BROJ UMRLIH OD KORONAVIRUSA U IRANU SE POPEO NA 54

U Iranu je broj umrlih od korona virusa dostigao 54, a broj zaraženih je porastao na 978, saopštio je portparol iranskog ministarstva zdravlja.

On je dodao da je u poslednjih 24 sata registrovano 385 novih slučajeva, javio je Rojters.

Portparol iranskog ministarstva pozvao je Irance da ne putuju bez preke potrebe i da ostanu kod kuće.

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

U SEVERNOJ MAKEDONIJI NEMA NOVIH SLUČAJEVA

U Severnoj Makedoniji nema novih slučajeva zaraženih koronavirusom, dok je zdrastvenog stanje pacijentkinje koja je bila zaražena ovim virusom i otkrivena pre nekoliko dana, stabilno, prenosi portal Plusinfo. Više o tome pročitajte OVDE.

JUŽNA KOREJA PRIJAVILA 210 NOVIH SLUČAJEVA

Južna Koreja je danas prijavila 210 novih slučajeva korona virusa, pa je sada ukupan broj zaraženih dostigao 3.736, saopštio je nacionalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

SEDMI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj korona virusa, čime je broj zaraženih u toj zemlji porastao na sedam.

Novi slučaj oboljevanja otkriven je u Zagrebu, kod pacijenta koji je bio u bliskom kontaktu sa osobom iz Rijeke.

PRVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA U AUSTRALIJI

U Australiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, pošto je preminuo putnik sa kruzera Dajmond prinses koji je bio u karantinu u japanskoj luci Jokohama, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Kako se navodi, 78-godišnji muškarac, jedan od oko 150 Australijanaca koji su bili na brodu, preminuo je jutros u bolnici u Pertu.

Njegova supruga takođe je zaražena, ali je u stabilnom stanju, prenosi Rojters.

Prema zvaničnim podacima vlade, broj zaraženih korona virusom u Australiji danas je porastao za jedan i iznosi 26.

Premijer Skot Morison napisao je na Tviteru da je tužan zbog smrti putnika i istakao da će vlada nastaviti da čini sve što je potrebno da bi zaštitila Australijance od koronavirusa.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

PRVI SMRTNI SLUČAJ NA TAJLANDU

Tajland je zabeležio prvi smrtni slučaj izazvan koronavirusom, saopštili su danas zvaničnici na pres konferenciji.

Preminuo je 35-godišnji muškarac koji je takođe bolovao od denga groznice, javio je Rojters.

Od 30. januara u Tajlandu su zabeležena 42 slučaja koronavirusa, od kojih je 30 izlečeno i oporavilo se, a 11 se još uvek nalazi na lečenju u bolnicama, pokazuju podaci ministarstva zdravlja te zemlje.

foto: AP / Ebrahim Noroozi

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U JERMENIJI

Prvi slučaj koronavirusa registrovan je u Jermeniji, saopštio je danas premijer te zemlje Nikol Pašinjan.

On je dodao da se radi o 29-godišnjem muškarcu koji je sa suprugom doputovao iz Irana 28. februara.

Kako je naveo Pašinjan, stanje pacijenta je ocenjeno kao zadovoljavajuće.

Važno je da je supruga inficiranog bila negativna na testu za virus, dodao je jermenski premijer, navodeći da će sve osobe koje su bile u kontaktu sa pacijentom biti izolovane.

VANREDNA SITUACIJA U VAŠINGTONU

Guverner Vašingtona Džej Insli proglasio je vanrednu situaciju pošto je u toj američkoj državi zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa u SAD.

Lokalni zvaničnici potvrdili su u subotu da je preminuo muškarac u pedesetim godinama u okrugu King koji nije putovao ni u jednu visokorizičnu oblast.

Prethodno je došlo do zabune pošto je predsednik Donald Tramp rekao da je pacijent koji je preminuo "divna žena", prenosi BBC.

U KINI OPADA BROJ ZARAŽENI, U SVETU SE ŠIRI

U Kini je do sada zabeležen 79.251 slučaj zaraze, od čega je umrlo 2.835 osoba.

Iran ima najveći broj umrlih izvan Kine, ukupno 43, a broj zaraženih porastao je na 593. Južna Koreja takođe se bori s velikim brojem zaraženih 3.150 uključujući 813 novih slučajeva, a umrlih je 17. U Japanu je zaraženo više od 700 ljudi, Francuska je zabranila sva javna okupljanja više od 5.000 ljudi u zatvorenom prostoru pošto se broj zaraženih od koronavirusa danas skoro udvostručio.

Od 100 zaraženih, 86 je hospitalizovano, dvoje je umrlo, a 12 se oporavilo, rekao je direktor francuske zdravstvene službe Žerom Salomon. U Nemačkoj je zaraženo oko 100 ljudi, a u Norveškoj 15.

Prva žrtva koronavirusa u SAD je žena u kasnim pedesetim godinama, kod koje je već registrovan visok rizik po zdravlje. Predsednik Donald Tramp je rekao da su 22 osobe zaražene koronavirusom u SAD i dodao da će verovatno biti zabeleženo još slučajeva, prenosi AP.

Još osam osoba preminulo je danas u Italiji od koronavirusa čime se ukupan broj žrtava popeo na 29, dok je 1.128 zaraženo, saopštile su italijanske vlasti.

Broj zaraženih korona virusom u Velikoj Britaniji porastao je danas na 23, u Austriji se broj zaraženih povećao na devet, a prvi slučaj zabeležen je u Luksemburgu.

Ekvador je u subotu potvrdio prvi slučaj zaraze korona virusom, kao i Katar.. U Pakistanu je obolelo četiri osobe, u Iraku 13.

U Hrvatskoj je potvrđen šesti slučaj korona virusa kod muškarca iz Rijeke, a koji je bio u bliskom kontaktu s ranije obolelima u tom gradu, prenosi Hina.

Kurir.rs/Agencije, Foto: AP / Rafael Yaghobzadeh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track