ZAHUKTAVA SE TRKA ZA PREDSEDNIKA Vorenova se povukla, ostali Berni i Bajden, ali i jedna žena na koju su svi zaboravili!
Foto: AP/ John Locher

jedna žena je i dalje u trci

ZAHUKTAVA SE TRKA ZA PREDSEDNIKA Vorenova se povukla, ostali Berni i Bajden, ali i jedna žena na koju su svi zaboravili!

Planeta -

Senatorka Elizabet Voren povukla se iz trke za predsedničkog kandidata Demokratske stranke, ali ostaje enigma koga će podržati – bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena ili senatora Bernija Sandersa.

Na povlačenje su presudno uticali rezultati tokom „superutorka“, stranačkih izbora u 14 saveznih država, na kojima nije ostvarila nijednu pobedu, a u rodnom Masačusetsu je osvojila tek treće mesto.

foto: EPA/Katherine Taylor

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon pobeda u 9 država, dok je senator iz Vermonta Berni Sanders, pobedio u četiri države koje imaju velik broj delegata, uključujući Kaliforniju.

foto: AP/Patrick Semansky

Prethodno je od trke odustao je i milijarder Majkl Blumberg.

Zanimljivo, među kandidatima je još kongresmenka Tulsi Gabard koja nema nikakve šanse, ali privlači pažnju javnosti svojim antiratnim stavovima. Kao pripadnica američke vojske, koja je nekoliko puta služila u Iraku, oštro se protivi američkim vojnim intervencijama na Bliskom istoku.

Osim toga, priče da je Moskva odgovorna za izbor Donalda Trampa 2016. godine odbacila je kao propagandu, pa nije mnogo zastupljena u američkim mejnstrim medijima. Na nekoliko prošlih debata niej ni učestvovala jer je organizatori nisu ni pozvali. Najviše joj zameraju što se lično sastala sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom iako kao kongresmenka učestvuje u Odboru za spoljna pitanja koji uključuje i sastanke sa stranim liderima.

Nije jasno koja je tačno njena strategija kada je reč o trci za predsednika, ali se smatra da će ona podržati Bernija Sandersa s obzirom na to da je to učinila i 2016. godine.

foto: AP/Mary Altaffer

Američki predsednik Donald Tramp smatra da se senatorka Elizabet Voren prekasno povukla iz predsedničke trke, tako da to može da dovede do poraza kandidata Bernija Sandersa.

„Zakasnila je tri dana. To je 'Ludog Bernija' koštalo (pobede) barem u Masačusetsu, Minesoti i Teksasu. Možda ga je to koštalo nominacije!“, napisao je Tramp na Tviteru.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track