ERDOGAN NE HAJE ZA NATO: S-400 je već naš i biće u upotrebi od aprila!
Foto: EPA/PAVEL GOLOVKIN

komentarisao i dogovor sa rusijom

ERDOGAN NE HAJE ZA NATO: S-400 je već naš i biće u upotrebi od aprila!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da dogovor Rusije i Turske o Idlibu omogućava zaštitu turskih vojnika koji se tamo nalaza, ali i civila. Erdogan je takođe najavio i da će ruski sistemi S-400 biće uvedeni u upotrebu u aprilu.

"Dogovor postignut juče o primirju donosi značajnu korist po čitavom nizu pitanja. On štiti granice naše zemlje od napada sirijskog režima i terorističkih napada, priprema temelj za stabilizaciju i normalizaciju situacije u Idlibu i štiti naše vojnike koji se tamo nalaze, a, takođe, i civilno stanovništvo", rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu na povratku iz Moskve.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Erdogan, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke.

To su: prekid vatre koji je počeo u ponoć, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alepo.

Erdogan je, takođe, rekao da će turski posmatrački punktovi zadržati svoj status.

"Znate da u Idlibu imamo 12 posmatračkih punktova. Naravno, te tačke su za nas veoma važne. Sve će biti očuvane. U ovom trenutku nema nikakvih promena", rekao je Erdogan.

On je dodao i da više ne insistira na pozivu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ostavi "Ankaru jedan na jedan s Damaskom", prenosi RIA pisanje lista Hurijet.

S-400 u upotrebi od aprila

Erdogan je najavio i da će ruski sistemi S-400 biće uvedeni u upotrebu u aprilu.

"S-400 je već naš. Obuka se nastavlja. Od aprila će sistemi biti spremni za upotrebu. Juče sam rekao (tokom razgovora s ruskim kolegom) da ako nam Amerika isporuči sisteme PVO Patriot, takođe ćemo ih kupiti", rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu na povratku iz Moskve.

foto: EPA

Isporuke najnovijih ruskih sistema PVO S-400, što je izazvalo krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine.

Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme Patriot, preteći da će zaustaviti ili potpuno oktazati prodaju aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Ankara to nije prihvatila.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA/PAVEL GOLOVKIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track