KAKO ĆE VIŠE TEMPERATURE UTICATI NA KORONU: Virus neće nestati automatski sa dolaskom leta, ali ima dobrih vesti
Foto: EPA/ERDEM SAHIN

neće moći tako lako da se širi

KAKO ĆE VIŠE TEMPERATURE UTICATI NA KORONU: Virus neće nestati automatski sa dolaskom leta, ali ima dobrih vesti

Planeta -

Studija Univerziteta Sun Jat-sen u kineskom Guangdžou otkriva da određena temperatura pogoduje širenju koronavirusa.

Studija, objavljena prošlog meseca i koja još mora da prođe recenziju, sugeriše da toplota ima značajan uticaj na koronavirus i da bi mogla da utiče i na njegovo širenje.

Koronavirus je, kako se navodi, osetljiv na visoke temperature, koje bi mogle da utiču na njegovo širenje u zemljama s toplijom klimom, dok bi zemlje s hladnijom klimom trebalo da uvedu strože kontrole.

U mnogim zemljama sveta vlade i stručnjaci se nadaju da će se broj obolelih smanjivati s toplijim vremenom, ali druga studija koju je objavila grupa istraživača, među kojima je i epidemiolog Mark Lipsič Univerziteta Harvard, otkriva da je širenje koronavirusa moguće i u područjima s različitom količinom vlage u vazduhu.

“Same vremenske prilike, poput povećanja temperature i vlažnosti vazduha neće nužno uticati na opadanje broja zaraženih od koronavirusa bez implementacije zdravstveno javnih mera”, navodi se u toj studiji.

Naime, grupa naučnika istraživanje temelji na podacima svakog slučaja koronavirusa koji je potvrđen između 20. januara i 4. februara, što uključuje više od 400 kineskih gradova i regija.

foto: EPA/Roman Pilipey

Podaci su upoređeni s meteorološkim podacima za januar, a analiza je pokazala da je broj zaraženih narastao dok je temperatura iznosila 8.72 stepeni Celzijusovih, da bi nakon toga broj zaraženih počeo da opada.

“Temperatura vazduha ima uticaj na okolinu u kojoj ljudi žive i ona može da ima i ulogu po pitanju kontrole epidemija”, kažu.

Hasan Zarakaet, stručnjak Centra za infektivne bolesti na američkom Univerzitetu Bejrut, tvrdi da toplije i vlažnije vreme može uticati na manji prenos koronavirusa.

“Još učimo o tom virusu, ali ono što znamo o drugim koronavirusima može nam biti od pomoći. Ako nam vremenske prilike pomognu u smanjivanju prenosa virusa, onda možemo zaustaviti njegovo dalje širenje”, tvrdi.

Majk Rajan, šef odeljenja za hitne situacije pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, poručio je javnosti da ne nada preterano da će epidemija nestati automatski s dolaskom leta.

“Moramo da pretpostavimo da će se virus i dalje širiti. Davali bi ljudima lažnu nada kada bismo rekli da će on nestati poput prehlade, ali ne možemo to da tvrdimo jer za to još ne postoje dokazi”, zaključio je.

Kurir.rs/Jutarnji.hr/South China Morning Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track