MOĆ KINE JE UZDRMALA CEO SISTEM! "Mond" BEZ DLAKE NA JEZIKU o EU, UN, zdravstvenoj krizi: Amerika više nije vođa sveta!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ugledni francuski list o odnosima u svetu

MOĆ KINE JE UZDRMALA CEO SISTEM! "Mond" BEZ DLAKE NA JEZIKU o EU, UN, zdravstvenoj krizi: Amerika više nije vođa sveta!

Planeta -

Francuski list "Mond" ocenio je da "svetska zdravstvena kriza zbog korona virusa u dubinu menja odnose medju velikim silama" što nameće neminovno preuredjenje svetskog poretka i zato "Evropska unija mora krenuti u sopstveno preustrojstvo ako želi da ima značaj i uticaj".

"Ponovo se mora smisliti i urediti svetski poredak", piše "Mond", uz opasku da je Organizacija Ujedinjenih Nacija paralisana, te francuski predsednik Emanuel Makron nastoji da što brže organizuje zasedanja vodja pet država - stalnih članica Saveta bezbednosti UN radi dogovora o zajedničkim koracima za suzbijanje pandemije.

Ovaj susret čelnika najmoćnijih država bi "morao da svetu pokaže da su to lideri koji su u stanju da se iskobeljaju iz sadašnjeg ponašanja 'svako za sebe' i da saradjuju u borbi protiv korona virusa", prenosi pariski dnevnik stav Makrona.

"Mond" smatra da je "Makron poslednji istinski zagovornik multilateralizma" u OUN i svetu i predočava da je svetska zdravstvena kriza izazvala "korenitu promenu našeg geopolitičkog okruženja".

Po "Mondu", Makron je uveren da je multilateralizam "jedini medjunarodni sistem koji jamči za mir i u kojem glas Evrope može da bude uvažen".

Pariski dnevnik zaključuje da mnogo šta ukazuje na to da će posle pandemije privrede i sama društva u Evropi i svetu doživeti velike promene.

List piše da je "prvi zaključak da medjunarodni poredak izgradjen pod vodjstvom Amerike posle Drugog svetskog rata, više nije prilagodjen stvarnosti odnosa snaga u 21 veku".

Posle raspada blokova je došlo do "multipolarnog nereda" ;i manjkavog rukovodjenja svetskim poslovima, što je, zbog zdravstvene krize, "potpuno puklo", smatra "Mond".

Kako ukazuje, "moć Kine je uzdrmala ceo sistem", pokazavši i navodni uticaj Pekinga na Svetsku zdravstvenu organizaciju jer je ona, piše u članku, "kasno pozvala svet na uzbunu zbog korona virusa".

"Druga pouka je da Amerika više ne vrši ulogu vodje sveta, koju je sebi prisvojila u 20. veku", napominje francuski list i kaže da se to videlo i po tome što je Savet bezbednosti UN poslednjih meseci "paralisan".

"Jedinstvo Evrope nije izdržalo nasrtaj korona virusa", piše ;"Mond" ;i dodaje da su "sebičnost država EU i povratak granica ugrozili dva stuba Unije: ;'Šengenski prostor' i jedinstveno tržište".

"Napuštena od Amerike, s Kinom koja želi da prodre u Evropu, a u ledenim odnosima s Rusijom, Evropska unija još ;veruje u multilateralizam", primećuje francuski dnevnik.

"Mond" napominje da "ukoliko Evropska unija želi da ima uticaja na izgradnju pravednijeg i bezbednijeg svetskog poretka posle krize, mora početi najpre sopstvenu solidarnu i odlučnu ekonomsku obnovu".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track