KINA ODGOVORILA NA PRETNJE IZ AMERIKE! Ministarstvo spoljnih poslova: Mi znamo ko je NEPRIJATELJ CELOG ČOVEČANSTVA...
Foto: AP

peking

KINA ODGOVORILA NA PRETNJE IZ AMERIKE! Ministarstvo spoljnih poslova: Mi znamo ko je NEPRIJATELJ CELOG ČOVEČANSTVA...

Planeta -

Nakon novih prijetnji odmazdom koje je uputio Donald Trampa koji optužuje Pekingu za širenje koronavirusa, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang istakao je da je Covid-19, a ne njegova zemlja, neprijatelj celog čovečanstva.

U nedavnom intervjuu za Reuters, predsednik Tramp je rekao kako razmatra razne mogućnosti da Kina plati ceh trenutne zdravstvene krize.

“Mogu učiniti mnogo stvari”, rekao je, što je podstaklo brz odgovor kineskih diplomata.

“Što se tiče pitanja odgovornosti, već smo jednom rekli da je virus zajednički neprijatelj celog čovečanstva. Kina je takođe pogođena strana, a ne “saučesnik virusa”, rekao je portarol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Dodao je da se međunarodna zajednica mora ujediniti kako bi prevladala trenutnu situaciju.

Predsednik Tramp je više puta izjavljivao da Vašington ne isključuje činjenicu da koronavirus potiče iz laboratorija u Vuhanu. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je da ima otvoren stav i da nije krivo. Američka obaveštajna služba upravo je utvrdila da novi koronavirus nisu stvorili naučnici niti da je genetski modifikovan.

U intervjuu za Rojters, Tramp je u sredu objavio da veruje da je kinesko upravljanje epidemijom dokaz da će Peking “učiniti sve što je u njegovoj moći” da ugrozi ponovni izbor predsednika Sjedinjenih Država sedećeg novembra.

Tramp očigledno računa na planirani datum izbora i na svoj reizbor za novi predsednički mandat.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track