VIRUS BI MOGAO DA NESTANE PRE NEGO ŠTO SE POJAVI VAKCINA: Bivši stručnjak SZO optimističan, ali ne slažu se svi
Foto: AP/Tanjug

još jedna prognoza

VIRUS BI MOGAO DA NESTANE PRE NEGO ŠTO SE POJAVI VAKCINA: Bivši stručnjak SZO optimističan, ali ne slažu se svi

Planeta -

"Koronavirus mogao bi da nestane sam od sebe pre nego što se pojavi bilo kakva vakcina", rekao je Karol Sikora, akademik i bivši glavni onkolog Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Sikora se oglasio na Tviteru pojasnivši kako postoji realna verovatnoća da će virus prirodno iščeznuti pre nego što naučnici razviju vakcinu.

"Svuda vidimo otprilike sličan obrazac. Mislim da imamo više imuniteta nego što je to procenjeno. Moramo da nastavimo usporavanje virusa, ali on bi mogao i sam da nestane", napisao je Sikora.

Njegova izjava izazvala je priličnu reakciju javnosti pa je istakao kako je to njegovo lično mišljenje i jedan od mogućih scenarija. Naučnik je dodao da niko ne zna šta će se desiti i pozvao javnost da se drži pravila socijalnog distanciranja.

Brojne zemlje i farmaceutske kompanije širom sveta takmiče se u razvoju vakcine protiv koronavirusa koji je do sada odneo više od 316.000 života.

Početkom ove sedmice, SZO je otkrila da je osam kandidata za vakcinu trenutno podvrgnuto kliničkim ispitivanjima, dok se za još 110 vakcina vrše pretkliničke procene. Pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Kinu, počele su da testiraju vakcine na ljudima.

Međutim, još nije jasno kada će vakcine biti dostupne. Nadalje, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti Enrtoni Fauči upozorava da "nema garancije da će vakcina zapravo biti efikasna".

Kurir.rs/Klix.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja