BRAZIL PRED KOLAPSOM: Zaraženih sve više, najteže u Sao Paulu! Sve je manje bolničkih kreveta
Foto: Profimedia

pandemija

BRAZIL PRED KOLAPSOM: Zaraženih sve više, najteže u Sao Paulu! Sve je manje bolničkih kreveta

Planeta -

Zdravstveni sistem najvećeg brazilskog grada Sao Paula mogao bi uskoro da doživi kolaps zbog porasta potražnje za hitnim bolničkim krevetima za zaražene koronavirusom.

Brazil je juče postao četvrta zemlja na svetu po broju obolelih od Covida-19. U ovoj zemlji više je zaraženih nego u Italiji i Španiji, evropskim epicentrima širenja virusa, piše BBC.

Gradonačelnik Bruno Kovas rekao je da su gradske javne bolnice dostigle popunjenost od 90 odsto te da bi mogle da ostanu bez kreveta kroz naredne dve nedelje.

Sao Paulo jedna je od najteže pogođenih regija u zemlji, gde je do sada preminulo gotovo 3.000 ljudi od posledica zaraze koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja Brazila izvestilo je da je u protekla 24 sata zabeleženo 7.938 novih slučajeva koronavirusa u ovoj zemlji, čime se ukupan broj obolelih povećao na 241.000. Jedino još SAD, Rusija i Velika Britanija imaju više zaraženih.

Ukupan broj preminulih od Covida-19 u Brazilu iznosi 16.118.

Ipak, zdravstveni stručnjaci u Brazilu upozorili su da je stvarni broj potvrđenih infekcija u zemlji daleko veći od zvaničnih podataka zbog nedostatka testiranja.

Gradonačelnik Kovas rekao je da pregovara s guvernerima o uvođenju još strožijih blokada kako bi pokušali da uspore zarazu pre nego što bolnice preplave novozaraženi.

U Sao Paulu živi oko 12 miliona stanovnika, a službene brojke pokazuju da većina stanovnika krši pravila socijalne distancije. Kazne za njih prilično su niske zbog čega se mnogi šetaju gradom i izlaze na plaže.

Kurir.rs/Klix.ba/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track