PALA KRV U LONDONU: Žestoki sukobi antirasističkih demonstranata sa braniocima spomenika! Policija ih jedva razdvojila!
Foto: Screenshot

opasno

PALA KRV U LONDONU: Žestoki sukobi antirasističkih demonstranata sa braniocima spomenika! Policija ih jedva razdvojila!

Planeta -

Desničarski demonstranti izašli su na ulice glavnog grada Britanije, obećavajući da će "zaštititi" istorijske spomenike od demonstranata protiv rasizma. Skup je eskalirao u sukobe s policijom i rivalskim demonstrantima.

Nakon nekoliko dana nemira koji su uključivali proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti, desničarske grupe su u subotu izašle na ulice Londona. Novi demonstranti su osudili demonstrante Black Lives Matter i obećali da će od njih zaštititi istorijske spomenike.

U Londonu i drugim mestima poslednjih dana vandalizovano je više spomenika, neki povezani sa kolonijalnom prošlošću Britanije.

Na nekoliko statua, uključujući i jednu Vinstona Čerčila izvan parlamenta, vlasti su stavile u zaštitne prekrivače.

Dok su demonstracije jedno vreme ostale mirne, neki demonstranti su postali nepristojni i sukobili se sa policijom, koja ima veliko prisustvo u centralnom Londonu. Neki desničarski demonstranti viđeni su kako se pozdravljaju, čini se, nacističkim pozdravima.

Neki demonstranti su postali neprijateljski raspoloženi prema medijima, a nekoliko novinara je napadnuto. Snimci sa lica mesta prikazuju reportera sa krvavim nosom koji je vodila policija, dok demonstranti viču na njega.

Protest desnice naleteo je na antirasističke demonstrante na Trafalgar trgu. Vide se suparničke grupe kako se međusobno gađaju raznim predmetima i vatrometom, ali policija ih je odmah odvojila.

Demonstranati su se sukobili ispred stanice Vaterlu, a neki su očigledno ušli u zgradu, nagoveštavaju snimci sa mesta događaja.

Incident je izazvao masovne reakcije policije i stanica je zatvorena.

Kurir.rs/RT Foto:Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track