BELCI VIŠE NE ĆUTE Zbog rasizma tužena i gradonačelnica Vašingtona, Afroamerikanka koja je promenila nazive ulica! VIDEO
Foto: Profimedia, Printscreen Youtube/CBC News: The National

jasno

BELCI VIŠE NE ĆUTE Zbog rasizma tužena i gradonačelnica Vašingtona, Afroamerikanka koja je promenila nazive ulica! VIDEO

Planeta -

Tri belca tužila su Vašington, D.C., gradonačelnika Mjuriel Bover zbog natpisa "Black Lives Matter" ispisanog na ulici koja vodi do Bele kuće, navodi se u izveštaju Vašington Tajmsa.

Grupa, među kojima je i bivši vojni pravni savetnik, veruje da mural pokazuje favorizam nad jednom rasom.

Bivši generalni advokat Kris Servijer, lobista Tek Kristofer i samoproglašeni ulični propovednik Rič Penkoski podneli su žalbu na saveznom sudu tvrdeći da velika žuta slova na kršenju Prvi amandman i naziva "Životi Crnaca su važni" - "kultnom ortodoksijom".

Tužba takođe kritikuje gradonačelnika zbog preimenovanja ulice ispred trga Lafajet u "Black Lives Matter Plaza", tvrdeći da je to "legalno oružje protiv onih koji se ne slažu sa religijom Black Lives Matter" i traži naknadu za "duševne muke i emocionalne nevolje", izveštava Dejli Mejl.

Bovser je prvobitno poručila umetnicima da oslikaju mural Black Lives Matter u 16. ulici, u znak solidarnosti usred protesta širom države protiv ubistva Džordža Flojda. Takođe je preimenovala ulicu u Lafajete Park "Black Lives Matter Plaza."

Kristofer, Penkoski i Servijer predlažu u svojoj žalbi da se mural ukloni i zameni freskama na kojima piše "All Lives Matter", "Green Lives Matter", u vezi sa Nacionalnom gardom ili "Blue Lives Matter", u čast policije.

Što se tiče uličnog znaka, troje tužilaca takođe predlažu da se "Black Lives Matter Plaza" preimenuje, nudeći "Isus je odgovor na Plazu" kao alternativu, navodi britanski list.

Glavni grad države bio je jedno od glavnih žarišta građanskih nemira širom zemlje. Predsednik Donald Tramp našao se pod žestokom kritikom ranije ovog meseca, nakon što je naredio policiji da koristi suzavac i uklonio demonstrante iz blizine Bele kuće kako bi mogao da priđe crkvi Svetog Jovana radi fotografisanja.

Kurir.rs/The grio Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track