NEREDI U SOFIJI: Demonstranti krenuli na Skupštinu, pa usledio obračun sa policijom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

BAČEN I EKSPLOZIV

NEREDI U SOFIJI: Demonstranti krenuli na Skupštinu, pa usledio obračun sa policijom (VIDEO)

Planeta -

U Bugarskoj su izbili neredi kada su se hiljade demonstranata okupile šestu noć zaredom u Sofiji, zahtevajući ostavku vlade premijera Bojka Borisova.

Demonstranti su u utorak uveče pokušali da uđu u sedište bivše komunističke državne stranke, gde su sada radne prostorije poslanika. Razbili su ulazna vrata, ali policija ih je zaustavila pre ulaska u zgradu. Šest ljudi je privedeno, izjavio je zamenik šefa policije Sofije Anton Zlatanov.

Bačena su dva eksploziva, povređena su dva demonstranta, a bačene su i flaše s acetonom. Povređena su i dva policajca. Zlatanov je za nerede okrivio "provokatore".

Demonstranti su koalicijsku vladu, koja je preuzela dužnost 2017., optužili za korupciju i ponašanje poput mafije.

Podržavaju ih opozicioni socijalista i proruski predsednik Rumen Radev. Čini se da će se protesti nastaviti, a dolaze i pre parlamentarnog zasedanja koga socijalisti nameravaju da održe kako bi optužili vladu zbog navodne korupcije.

Socijalisti su pozvali Bugare da protestuju ispred zgrade parlamenta i tako ih podrže u njihovom predlogu o smeni vlade. Premijer Borisov već je tokom vikenda izjavio da će njegova vlada ostati na vlasti, a ministri finansija i odbrane izjavili su da vlada neće podneti ostavku.

Sledeći parlamentarni izbori zakazani su za mart 2021. godine. Protesti su se proširili van Sofije u crnomorskim gradovima Varni i Burgasu, kao i u Plovdivu na jugu.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja