HOĆE LI BITI DRŽAVNOG UDARA U SAD Američki general u Kongresu jasno rekao da li će vojska reagovati posle izbora (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Greg Nash / POOL

jasno

HOĆE LI BITI DRŽAVNOG UDARA U SAD Američki general u Kongresu jasno rekao da li će vojska reagovati posle izbora (VIDEO)

Planeta -

Američke oružane snage neće imati ulogu u sprovođenju izbornog procesa ili rešavanju spornog glasanja, rekao je najviši američki vojni oficir Kongresu u komentarima objavljenim u petak.

Komentari generala Marka Majlija, visokog oficira u Generalštabu, podvlače vanredno političko okruženje u Americi, gde je predsednik bez dokaza izjavio da će očekivano povećanje glasačkih listića učiniti glasanje „netačnim i lažnim“ i sugerisao je da možda neće prihvatiti izborne rezultate ako izgubi.

Trampove ponovljene žalbe koje dovode u pitanje validnost izbora izazvale su neviđenu zabrinutost zbog mogućnosti haosa oko izbornih rezultata. Neki nagađaju da bi vojska mogla biti pozvana da se umeša, bilo tako što će Tramp pokušati da je iskoristi da pomogne svojim izgledima za ponovni izbor ili će, kako je predložio demokratski izazivač Džo Bajden, ukloniti Trampa iz Bele kuće ako odbije da prihvati poraz. Vojska je odlučno pokušala da uguši tu spekulaciju i revnosno štiti svoju istorijski nepristrasnu prirodu.

"Ja duboko verujem u princip apolitične američke vojske," rekao je Majli u pismenim odgovorima na nekoliko pitanja koja su postavila dva demokratska člana Odbora za oružane službe Kongresa. "U slučaju spora oko nekog aspekta izbora, po zakonu Američki sudovi i američki Kongres su dužni da rešavaju sve sporove, a ne američka vojska. Ne predviđam nikakvu ulogu američkih oružanih snaga u ovom procesu. "

Majlijev ton odražava dugogodišnje stavove vojnih vođa koji insistiraju na tome da vojska nacije ne ostane u politici i da se trupe zaklinju da zaštite zemlju i podrže Ustav.

Ali dvoje članova Kongresa, predstavnica Elisa Slotkin iz Mičigen-a i Miki Šeril iz Nju Džersija, rekli su u petak da su Trampovi nedavni komentari i napori da koristi vojsku za ugušivanje protesta podstakli njihovu zabrinutost. Dvojica poslanika objavila su Majlijeve odgovore.

„Ovo su samo razborita pitanja koja treba postaviti s obzirom na stvari koje je predsednik javno govorio“, rekao je Slotkin, ukazujući na Trampovu upotrebu vojske za uklanjanje demonstranata sa trga Lafajete i na njegove sugestije da bi mogao da izvrši sprovođenje zakona na biralištima. pobrinite se da se glasanje odvija profesionalno. Odgovori Majlija, rekla je, "pokazali su da je predsedavajući prepoznao da je vojna uloga na našim izborima u suštini da ostanemo napolju; da je uloga vojske u mirnom prelazu moći da se drži napolje."

Suočen sa anketama koje pokazuju da zaostaje za Bajdenom, Tramp je prošlog meseca rekao da je prerano da bi se garantovalo da će prihvatiti rezultate izbora.

„Moram da vidim. Slušajte ... Moram da vidim “, rekao je Tramp na Foksu “. "Ne, neću samo reći" da ". Neću da kažem ne. "Bajdenova kampanja je u to vreme odgovorila da je„ vlada Sjedinjenih Država savršeno sposobna za sprovođenje prekršaja iz Bele kuće. "

Tramp je kasnije predložio da izbore treba odložiti, s obzirom da je pandemija koronavirusa učinila vjerovatnim da bi trebalo da prođu dani ili sedmice da bi se prebrojalo glasačkih listića. Ali ta ideja je odmah odbačena, čak i od republikanaca, jer datum izbora može Kongres promeniti samo.

Majli, za kojeg se zna da je student vojne i ustavne istorije, usidrio je mnoge svoje odgovore u nacionalnom osnivačkom dokumentu. Upitan da li će vojska odbiti nalog predsednika ako pokuša da koristi vojnu akciju radi političke koristi, a ne nacionalne sigurnosti, Majli je rekao: „Neću da sledim nezakonitu naredbu“.

Šeril, bivši pilot helikoptera mornarice, tvrdi, „ovo je za mene lično“.

Rekla je da pitanja odražavaju zabrinutost koju su pokrenuli njeni birači i drugi širom zemlje „jer vidimo da predsednik odbija da kaže da će prihvatiti poraz; kao što vidimo predsednika Sjedinjenih Američkih Država da dovodi u pitanje našu demokratiju i / ili sposobnost da se sprovedu slobodni i fer izbori. "

Generalnom tužiocu i drugim članovima kabineta trebalo bi da se postave slična pitanja, rekla je ona.

Nagađanja o uvlačenju vojske na izbore podstaknuta su Trampovom sklonošću da koristi vojsku kao partizanski rekvizit. Podignuo je alarme - i naišao na otpor Pentagona - kada je zapretio da će upotrebiti Zakon o pobuni kako bi upotrebio trupe za sprovođenje zakona tokom protesta nakon smrti Džordža Flojda. Ministar odbrane Mark Esper javno je rekao da se protivi takvom potezu - stavu koji je razbesnio Trampa i zamalo koštao Espera posla.

Pitanja su takođe poslata prošlog meseca Esperu, a odgovori su trebali biti u četvrtak. Esper ove nedelje putuje Azijom, a Slotkin je rekao da još nije odgovorio. Slotkin je bivši analitičar CIA i viši savetnik za politiku Pentagona, a Sherrill je u mornarici bila oko 10 godina.

Ovo je drugi put u poslednjih meseci da se Majli javno izjasnio protiv vojnog mešanja u politiku. U junu je koristio govor na Nacionalnom univerzitetu odbrane da izrazi žaljenje za šetnju sa Trampom kroz trg Lafajet u, za šta se ispostavilo da je fotografija tokom javnih protesta nakon smrti Džordža Flojda.

Rekao je da su njegove fotografije tamo "pokrenule nacionalnu debatu o ulozi vojske u civilnom društvu". I rekao je vojnoj publici, „moramo poštovati princip apolitične vojske koji je tako duboko ukorenjen u samoj suštini naše republike“.

Kurir.rs/NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track