Najnovije vesti

KINESKI IZVEŠTAJ PROBUDIO STRAH NA ZAPADU: Rađa se nova nuklearna sila, ovo bi promenilo odnos snaga
Ilustracija, Foto: Profimedia

nuklearno naoružanje

KINESKI IZVEŠTAJ PROBUDIO STRAH NA ZAPADU: Rađa se nova nuklearna sila, ovo bi promenilo odnos snaga

Planeta

Poverljivi kineski izveštaj otkriva da Saudijska Arabija ima dovoljno rude uranijuma od koje može da napravi nuklearnu gorivo. To je izazvalo strah na zapadu da bi Rijad mogao da krene u proizvodnju nuklearne bombe uz pomoć Kine.

Izveštaj su sačinili kineski geolozi, koji vladi u Rijadu pomažu u mapiranju rezervi uranijuma u skladu sa dogovorom o nuklearnoj kooperaciji dve zemlje, piše londonski Gardijan, koji tvrdi kako je imao uvid u taj izveštaj.

Prema tom izveštaju, Saudijska Arabija može da računa na 90.000 tona uranijuma iz tri najveća nalazišta u zemlji.

Saudijska Arabija već nekoliko godina najavljuje mogućnost uvođenja nuklearne energije, ali eksperti tvrde da bi to moglo da dovede i do stvaranja nuklearnog oružja.

„Ukoliko su tačne tvrdnje o rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji, one bi mogle da budu dovoljne za nekoliko nuklearnih elektrana“, kazao je Kip Džefri, profesor rudarstva na Univerzitetu Eksiter.

Domaće rezerve uranijuma obezbeđuju državi mogućnost da ne zavisi od njegovog uvoza, te samim tim i mogućnost razvoja oružja.

„Ako razmatrate razvoj nuklearnog oružja, što vam je nezavisniji nuklearni program, tim bolje. U nekim slučajevima, strani dobavljači uranijuma mogu da zahtevaju njegovu primenu isključivo u mirnodopske svrhe. Ali ako imate svoj uranijum, ne morate o tome da brinete“, kaže Mark Hibs, istraživač nuklearnog programa Karnegijeve fondacije.

Brus Ridel, stručnjak Bruking instituta, smatra da užurbana potraga za domaćim rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji može da ukaže na želju za razvojem nuklearnih postrojenja ne samo u mirnodopske svrhe.

foto: EPA

Mogućnost da Saudijska Arabija razvije nuklearno oružje podstaknuta je izjavom princa Muhameda bin Salmana, koji je 2018. godine rekao da će, ukoliko njihov rival Iran razvije nuklearnu bombu, „to učiniti i Saudijska Arabija najbrže što može“.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je nedavno da razgovara sa Saudijskom Arabijom u vezi sa monitoringom njihovog nuklearnog programa, te da Rijad do sada nije pristao na kontrolu koja bi potvrdila da se taj program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Kako tvrdi Mark Hibs, Peking je zainteresovan da pomogne Saudijskoj Arabiji, iako je ta zemlja ključni američki saveznik u regionu, kako bi našla novog kupca za svoje nuklearne elektrane, ali i potencijalnu zemlju iz koje bi uvozila uranijum.

Saudijski zvaničnici negirali su da je istraživanje uranijuma u vezi sa razvojem nuklearnog oružja i tvrde kako se radi o strategiji diversifikacije ekonomije, kako ne bi zavisila samo od nafte.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...