MIGRANTI NAPUŠTAJU SPALJENU MORIJU: Hiljade izbeglica na Lezbosu se seli u drugi kamp! (FOTO)
Foto: Profimedia / Manolis LAGOUTARIS/ AFP

privremeno rešenje

MIGRANTI NAPUŠTAJU SPALJENU MORIJU: Hiljade izbeglica na Lezbosu se seli u drugi kamp! (FOTO)

Planeta -

Na egejskom ostrvu Lezbos, grčka policija sprovodi operaciju čiji je cilj da više hiljada migranata i izbeglica koji su ostali bez krova nad glavom posle požara u prihvatnom kampu Morija bude prebačeno u novi kamp na ostrvu.

Kako navodi AP, policija nastoji da migrante i izbeglice ubedi da se presele u novi kamp, a na početku te operacije nisu zabeleženi slučajevi nasilja.

Požari su uništili kamp, usled čega je više od 1.200 ljudi noći provodilo na otvorenom, praveći improvizovana skloništa od ćebadi, trske i kartona.

foto: Profimedia / Manolis LAGOUTARIS/ AFP

Novi kamp, koji čine veliki porodični šatori, sinoć je dostigao kapacitet od oko 8.000 mesta, ali se do tog trenutka u njega uselilo samo oko 1.100 najugroženijih.

foto: Profimedia / Manolis LAGOUTARIS/ AFP

Uz registraciju, svi koji su smešteni u kamp morali su da prođu i proceduru testiranja na korona virus.

Šestoro Avganistanaca, uključujući dva maloletnika, uhapšeni su zbog sumnji da su prošle sedmice podmetnuli požare u kampu Morija, pošto je u tom objektu uveden karantin zbog pojavljivanja slučajeva korona virusa.

foto: Profimedia / Eurokinissi

Zvanično, smeštajni kapacitet prenaseljenog kampa iznosio je nešto iznad 2.700 mesta, ali je broj stanovnika premašivao 12.500.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Manolis LAGOUTARIS/ AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track