Najnovije vesti

ŠPANSKI POLITIČAR NAJAVLJUJE TEKTONSKE PROMENE? Pravo je vreme da Španija postane republika
Foto: Youtube/Printscreen

mladi ogorčeni na monarhiju

ŠPANSKI POLITIČAR NAJAVLJUJE TEKTONSKE PROMENE? Pravo je vreme da Španija postane republika

Planeta

Zamenik španskog premijera, levičar Pablo Iglesijas, izjavio je da finansijski skandal, koji je potresao kraljevsku porodicu Španije, predstavlja "istorijski trenutak" da se pogura pitanje formiranja republike.

Iglesijas, lider stranke Unidas podemos, rekao je da monarhija više nije relevantna mlađoj generaciji.

"Sve manje ljudi u Španiji, posebno među omladinom, može da shvati da u 21. veku građani ne mogu da izaberu svog šefa države, da taj neko ne mora da pravosudno odgovara kao i svi drugi i da ne može da bude smenjen ako je počinio krivično delo", rekao je Iglesijas.

Bivši španski kralj Huan Karlos napustio je zemlju usred skandala i sada živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

foto: Profimedia / Mega

Nekada popularan monarh, on je abdicirao u korst sina Felipea 2014. godine nakon poreske pronevere u koju su uključeni članovi njegove porodice i nakon lova na slonove u vreme kada su se Španci borili protiv duboke recesije.

Vrhovni sud je u junu otvorio preliminarnu istragu o umešanosti Huana Karlosa u ugovor o brzim prugama u Saudijskoj Arabiji.

Švajcarski list "La tribun de Ženev" objavio je da je Huan Karlos primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja. Švajcarske vlasti otvorile su istragu.

Bivši monarh nije pod zvaničnom istragom i više puta je odbio da komentariše. Njegov advokat je rekao da je on na raspolaganju španskom tužilaštvu.

Prema istraživanju koje je objavljeno u avgustu za promonarhistički list "ABC", 56 odsto ispitanika podržalo je monarhiju, dok republiku podržava 33,5 odsto, šest odsto ne zna, a 4,1 odsto su neopredeljeni.

Kurir.rs/Atvbl

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...