Najnovije vesti

BILA JE OBIČNA DOMAĆICA, A NIKO NIJE ZNAO ZA NJEN TAJNI ŽIVOT Dobila je zadatak da ubije Hitlera, ali je Moskva rekla NE
Foto: Youtube/Printscreen

priča o vrhunskom špijunu

BILA JE OBIČNA DOMAĆICA, A NIKO NIJE ZNAO ZA NJEN TAJNI ŽIVOT Dobila je zadatak da ubije Hitlera, ali je Moskva rekla NE

Planeta

Elegantna britanska domaćica i majka troje dece, gospođa Len Barton, koja je živela u zaseoku Grejt Rolrajtu, u Oksfordširu, bila je poznata ne samo po svojim kolačićima već i intrigantnom akcentu koji je doprinosio njenom šarmu.

Niko nije znao za tajnu koju je vešto skrivala godinama. Gđa Barton je bila Ursula Kačinski, pukovnica Crvene armije, odnosno, agent Sonja, piše biograf Ben Mekintajer u novoj knjizi "Agent Sonja: Ljubavnica, majka, vojnik, špijun".

Knjiga je objavljena pre nekoliko dana, a ova priča je već privukla veliku pažnju.

Kako se navodi, Len se u kasnim tridesetim doselila u britansko selo, sa mužem i troje dece, i vrlo brzo se navikla na tamošnji seoski život.

Rođena u Nemačkoj, bila je posvećeni komunista, odlikovani oficir sovjetske obaveštajne službe i visoko obučeni špijun koji je sprovodio operacije u Kini, Poljskoj i Švajcarskoj, pre nego što je došla u Britaniju na naređenje Moskve.

Sa Sovjetima je komunicirala preko radio-veze.

Udala se za arhitektu Rudolfa Hamburgera, kome je ponuđen posao u Šangaju. Tu je Len regrutovao sovjetski špijun Ričard Sordž i tada je počeo njen dvostruki život o kome njena porodica nije imala pojma.

Mekintajer navodi da je postala šoijun iz ideoloških uverenja, ali vođena i "neverovatnom kombinacijom ambicije, romanse i avanture".

1934. u Moskvi je provela 7-mesečnu obuku, gde je naučila Morzeovu azbuku, kako da sklopi i rukuje radio-prijemnicima i druge špijunske veštine. Naposletku se vratila u Kinu gde je dobila partnera Johana Patru, koji joj je postao ljubavnik i otac njenog drugog deteta.

Zadatak joj je bio da u plišanom medvediću njenog deteta krijumčari delove radio-aparata i snabdeva tako komuniste.

1938. godine Ursula i Rudolf su otišli u Švajcarsku.

Navodno, Kačinski je dobila zadatak da izvrši atentat na Hitlera u njegovom omiljenom restoranu u Minhenu, ali se to nije dogodilo jer su dve zemlje potpisale Pakt o nenapadanju, pa je iz Moskve stiglo obaveštenje: "Obustavite sve aktivnosti protiv Nemačke".

Pošto je bila u velikom problemu, jer je u Švajcarskoj bila sa nemačkim pasošem, kako bi izbegla da je vrate natrag u Nemačku, razvela se od muža i udala za kolegu špijuna, Engleza koji se borio u Španiji.

On je kasnije postao otac njenog trećeg deteta. Kada je dobila britanski pasoš, nastanila se u Britaniji, a nastavila je da radi za Moskvu.

Dok su joj deca spavala, ona bi slala izveštaje, često o britanskim istraživanjima atomskog naoružanja.

Iako je bila pod nadzorom MI5 nikada nije uhvaćena.

Kada je njen izvor Klaus Fuš, odbegli nemački komunista, uhapšen, napustila je zemlju sa decom i otišla za Istočni Berlin. Tek kad se našla sa druge strane Gvozdene zavese napustila je špijunske igre.

Agent Sonja je preminula 2000. u 93. godini.

"Živela je nekoliko života, to je bila žena sa više imena i uloga", naveo je Mekintajer.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...