BOMBARDOVANA JERMENSKA SVETINJA: Ova crkva ima dugu mučnu istoriju, a sada je ponovo na meti napada (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

pronađeni projektili u objektu

BOMBARDOVANA JERMENSKA SVETINJA: Ova crkva ima dugu mučnu istoriju, a sada je ponovo na meti napada (VIDEO)

Planeta -

Oružane snage Azerbejdžana bombardovale su glavni hram karabaškog grada Šuše – Kazančecoc, saopštili su u informacionom centru vlade Jermenije.

Fotografije razrušene crkve osvanule su na internetu, a unutar objekta su pronađeni i ostaci rakete koja je razorila jermensku svetinju.

Kako prenose mediji, u trenutku napada u crkvi je bilo i dece. Srećom, niko nije povređen, ali su mnogi u velikom šoku.

Na ovom mestu se nalaze crkva i zvonik, a oba zdanja su izgrađena u 19. veku. Posle masakra u Šuši 1920. godine, crkva je bila zatvorena. Tokom Sovjetskog perioda korišćena je kao štala, a kasnije i kao garaža. Tokom rata u Karabahu, azerbejdžanske snage su tu skladištile projektile.

Potpuno je renovirana i otvorena tek 1998. godine.

Podsetimo, borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

AZERBEJDŽAN DEMANTUJE

Azerbejdžan je demantovao danas da su njihove snage gađale staru jermensku crkvu u Nagorno-Karabahu, borbama zahvaćenoj separatističkoj enklavi u Kavkazu.

"Informacije o oštećenju crkve u Šuši nemaju nikakve veze sa vojnim akcijama azerbejdžanske vojske", saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Ministarstvo je dodalo da "azerbejdžanska vojska ne cilja istorijske, kulturne i verske zgrade i spomenike". Jermenska vlada saopštila je danas da je u artiljerijskoj vatri azerbejdžanskih snaga u oblasti Nagorno-Karabah oštećena stara jermenska crkva Svetog Hrista Spasitelja u gradu Šuša.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track