OVO JE DOKAZ DA TURCI RATUJU U KARABAHU: Na aerodromu u Azerbejdžanu snimljeni lovci F-16 (FOTO)
Ilustracija, Foto: EPA

zna se koga podržavaju

OVO JE DOKAZ DA TURCI RATUJU U KARABAHU: Na aerodromu u Azerbejdžanu snimljeni lovci F-16 (FOTO)

Planeta -

NA aerodromu „Gjandži“ u Azerbejdžanu raspoređena su najmanje dva lovca F-16, saopštio je Njujork tajms, dok Baku i dalje negira upotrebu tih aviona u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Novinar Kristijan Tribert piše da je „analiza satelitskih snimaka kompanije „Planet Labs“ pokazala da se na aerodromu nalaze avioni F-16 zajedno sa teretnim avionom CN-235, kojima „upravlja tursko Ratno vazduhoplovstvo“.

Upoređene su vizuelne karakteristike različitih aviona, uključujući one koje koristi Azerbejdžan: MiG-21, MiG-29, Su-25, L-39. Kako navodi izvor Njujork tajmsa, na snimku se može videti i „veći avion“, a to je najverovatnije „transportni avion CASA CN-235 koji takođe koristi tursko Ratno vazduhoplovstvo“.

Lociranje F-16 na azerbejdžanskom aerodromu može ukazivati na „povećano učešće veće sile, Turske, u obnavljanju neprijateljstava između Jermenije i Azerbejdžana“. Izvor navodi da se „sirijski plaćenici, koje podržava Turska, već bore rame uz rame sa azerbejdžanskom vojskom“.

​Podsetimo, Jerevan insistira da je njegov Su-25 oborio turski F-16 krajem septembra. Azerbejdžan je objavio svoju verziju kako su srušeni lovci Su-25. Prema Bakuu, dva Su-25 su se srušila, jer su udarila u planinu.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track