NAPETO U KIRGISTANU: Predsednik ne odustaje! Ponovo uveo vanredno stanje u Biškeku, a ovo je razlog
Foto: Profimedia/Abylai Saralayev/TASS

drama

NAPETO U KIRGISTANU: Predsednik ne odustaje! Ponovo uveo vanredno stanje u Biškeku, a ovo je razlog

Planeta -

Predsednik Kirgizije (Kirgistana) ponovo je uveo vanredno stanje u Biškeku, jer parlament nije razmatrao prošlu uredbu, saopštila je njegova pres-služba.

„Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov potpisao je ukaz prema kojem se na teritoriji Biškeka ponovo uvodi vanredno stanje“, saopštila je pres-služba.

Kako se navodi, odluka je doneta zbog činjenice da parlament zemlje nije u roku od tri dana razmotrio pitanje prethodno uvedenog vanrednog stanja u glavnom gradu zemlje.

U novom ukazu navodi se da se vanredno stanje uvodi do 19. oktobra. Međutim, ako parlament ne usvoji ni ovaj ukaz, vanredno stanje automatski će biti ukinuto 15. oktobra.

U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Parlament Kirgizije je izabrao u subotu Sadira Žaparova za novog premijera Kirgizije, što može smiriti političke strasti u zemlji.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track