Najnovije vesti

STIGLI REZULTATI BEČKIH IZBORA: SPO odnela pobedu, dok je FPO izgubila dve trećine glasača! Štraheova partija nije prešla cenzus
Foto: Profimedia/HELMUT FOHRINGER/AFP

austrija

STIGLI REZULTATI BEČKIH IZBORA: SPO odnela pobedu, dok je FPO izgubila dve trećine glasača! Štraheova partija nije prešla cenzus

Austrija

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) pobedila je na bečkim izborima, a drugi veliki pobednik je Narodna partija (OVP), koja je uspela da udvostruči broj glasova i vrati se na drugu poziciju, dok je Slobodarska stranka (FPO) izgubila dve trećine glasača.

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova predatih na glasačkim mestima, SPO je osvojila 43,09 odsto glasova, što je za 3,5 odsto više nego 2015.

OVP je osvojio 18,47 odsto glasova, za 9,23 odsto više nego na prošlim izborima. Zanimljivo je da je OVP gotovo u svim bečkim opštinama povratila drugu poziciju.

Treća je stranka Zelenih, koja je ovaj put osvojila 12,21 odsto glasova, za 0,37 odsto više.

Četvrta je FPO koja je osvojila 8,92 odsto glasova, za 21,87 odsto manje nego 2015.

Nosilac liste FPO Dominik Nep i drugi čelnici stranke ocenili su da je za ovu situaciju kriv nekadašnji lider Hajnc Kristijan Štrahe i za njega vezana afera "Ibica" zbog koje je morao da napusti vladu i čelo stranke.

Inače "Tim HC Štrahe", stranka preko koje je Štrahe pokušao povratak na političku scenu, nije prešla cenzus pošto je osvojila 4,32 odsto glasova.

foto: EPA / Florian Weiser

U bečkoj skupštini naćiće se jedino još Neos, koji je osvojio 6,92 odsto glasova.

Ovo nisu konačni rezultati pošto je oko 40 odsto Bečlija glasao putem pošte.

Što se konačnih rezultata tiče, ništa se neće promeniti na redosledu stranka, samo što će se procenat osvojenih glasova poboljšati kod pojedinih stranaka, a kod nekih pasti.

Tako se procenjuje da će SPO ove izbore, uzimajući u obzir glasove predate putem pošte osvojiti 42,2 odsto, OVP 18,8, Zeleni 14, Neos 7,8 i FPO 7,7, a Tim HC Štrahe 3,6.

Ovi rezultati otvaraju SPO mnoge mogućnosti za formiranje koalicije.

foto: Profimedia

Tako bi mogli nastaviti saradnju sa Zelenima, što bi im obezbedilo "komotnu" većinu, ali bi mogli da se usude i u "eksperiment" s malim Neos-om, sa kojim do sada nikada nisu vladali.

Takođe je moguća koalicija sa OVP, ali za takav dogovor trebaće mnogo više vremena, jer narodnjaci zasigurno neće odustati od svoje politike koju vode na saveznom nivou.

Što se saradnje sa FPO-om tiče, to je vrh SPO oduvek odbijao i tu promena nema.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/HELMUT FOHRINGER/AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...