BAJDEN OPLEO PO RUSIJI: Mislim da je ona trenutno najveća pretnja Americi
Foto: Profimedia/Pool/ABACA/Abaca Press

oštro

BAJDEN OPLEO PO RUSIJI: Mislim da je ona trenutno najveća pretnja Americi

Planeta -

Američki demokratski predsednički kandidat Džo Bajden nazvao je Rusiju najvećom pretnjom Sjedinjenim Američkim Državama na međunarodnoj sceni.

„Mislim da je trenutno najveća pretnja Americi, u smislu podrivanja naše bezbednosti i saveza, Rusija. Drugo, mislim da je naš najveći konkurent Kina“, rekao je Bajden u intervjuu za televiziju „Si-Bi-Es“.

Bajden je dodao da budućnost rusko-američkih odnosa zavisi od Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim rečima, pristup Vašingtona je da utvrdi da li će zemlje i dalje ostati konkurenti ili će to prerasti u „ozbiljnije rivalstvo u pogledu odnosa snaga“.

U oktobru je kandidat za potpredsednika američke Demokratske partije Kamala Haris obećala da će Bajden „smatrati Rusiju odgovornom“ za bilo kakvu pretnju američkim snagama. Ranije je i sam Bajden tvrdio da Moskva najaktivnije pokušava da utiče na predstojeće američke izbore i da je zbog toga glavna pretnja.

Rusija je više puta negirala optužbe za pokušaje da utiče na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom mešanju Rusije u izbore u različitim zemljama, izjavio da ne postoje dokazi koji to podržavaju.

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Izborima održaće se 3. novembra. Za mesto šefa države bore se aktuelni republikanski predsednik Donald Tramp i demokrata Džo Bajden.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track