I DALJE NESTABILNO U NAGORNO-KARABAHU: Jermenija i Azerzbejdžan se međusobno optužuju za kršenje primirja
Foto: EPA / Armenia Defence Ministry Press

dramatično

I DALJE NESTABILNO U NAGORNO-KARABAHU: Jermenija i Azerzbejdžan se međusobno optužuju za kršenje primirja

Planeta -

Jerevan je optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

„Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prekidu vatre postignut u Sjedinjenim Američkim Državama, azerbejdžanska strana je u 8.45 (5.45 po srednjoevropskom vremenu) otvorila artiljerijsku vatru na položaje Armije odbrane Arcaha (Karabaha) u severoistočnom pravcu kontakt linije“, napisala je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan na Fejsbuku.

Prethodno je Azerbejdžan optužio Jermeniju za kršenje novih sporazuma od prvih minuta nakon njihovog stupanja na snagu.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su Oružane snage Jermenije, „kršeći novi humanitarni prekid vatre, iz pravca grada Lačin podvrgle artiljerijskom granatiranju jedinice azerbejdžanske vojske koje se nalaze u selu Safijan u rejonu Lačin“.

Američki Stejt department objavio je ranije zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track