LOPEZ TAJNO NAPUSTIO VENECUELU Opozicionar stigao u Madrid, vlasti u Karakasu besne! Pljušte optužbe: Ti potezi su neprihvatljivi
Foto: Profimedia/RONALDO SCHEMIDT/AFP

leopoldo lopez

LOPEZ TAJNO NAPUSTIO VENECUELU Opozicionar stigao u Madrid, vlasti u Karakasu besne! Pljušte optužbe: Ti potezi su neprihvatljivi

Planeta -

Venecuelanski opozicionar Leopoldo Lopez stigao je danas u Madrid pošto je tajno napustio Venecuelu gde je utočište našao u rezidenciji španskog ambsadora u Karakasu, saopštio je njegov otac agenciji Frans pres.

"Da, mogu da potvrdim da je u Madridu", rekao je otac opozicionara ali nije precizirao kako je Lopes stigao u Španiju. Lopes je tajno napustio rezidenciju španskog ambasadora u Karakasu gde se nalazio 18 meseci. Opozicionar je došao u Madrid gde se nalazi njegova porodica kao i drugi članovi opozicije Venecuele medju kojima je bivši gradonačelnik Karakasa Antonio Ledesma (Ledezma).

Lopes (49) je jedna od figura opozicije i protivnik socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Vlasti u Karakasu su odmah reagovale i optužile španskog ambasadora da je "saučesnik bekstva" Lopesa.

VENECUELA OSUDILA ŠPANIJU ZBOG LOPEZA

Venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su španske vlasti prekršile Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima jer su pomogle opozicionaru Leopoldu Lopezu da pobegne iz španske ambasade u Venecueli, gde je boravio, u Španiju.

Kako se navodi, Španija se time umešala u unutrašnje poslove Venecuele, kao i da je ambasador Španije glavni organizator Lopezovog odlaska iz zemlje, prenosi Tas s.

"Ti potezi su neprihvatljivi u kontekstu istorijskih bilateralnih odnosa naša dva naroda. Španija je aktivno uzela učešće u bekstvu opasnog kriminalca i odlučila da ga primi na svoju teritoriju, ignorisući međunarodne, pa čak i španske zakone o imigraciji", navodi se u saopštenju.

Lopez je u nedelju stigao u Madrid gde se odranije nalazi njegova porodica, a poslednjih 18 meseci živeo je u ambasadi Španije.

Pre pet goina Lopez je osuđen na 13 godina i devet meseci zatvora zbog organizovanja protesta protiv vlade koji su doveli do sukoba i smtnih ishoda.

On je 2017. godine prebačen u kućni pritvor, odakle je kasnije pobegao u špansku ambasadu.

Dve osobe bliske Lopezu rekle su da je on u Španiju stigao morskim putem, kao i da je u petak sa karipskog ostrva Aruba krenuo put Evrope, prenosi AP.

Lopez (49) je u subotu uveče na društvenim mrežama napisao da njegova odluka da napusti Venecuelu nije bila jednostavna, kao i da će nastaviti da se bori za slobodu građana Venecuele.

Prema njegovim rečima, narednih dana objaviće plan za demokratske promene u Venecueli.

Za sada nije poznato kako je Lopez izašao iz španske ambasade koja je okružena jakim obezbeđenjem, a naročito kako je putovao kroz zemlju.

Povodom Lopezovog odlaska iz zemlje oglasio se i opozicioni lider Huan Gvaido, navodeći da je njegov politički mentor napustio Venecuelu "izbegavajući represivni aparat".

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track