Najnovije vesti

RAT O KOME SE SKORO UOPŠTE NE GOVORI: Ova oblast je postala pakao, ima stotine mrtvih na obe strane, a sve je počelo na izborima
Foto: Youtube/DW News

sukob etničkih grupa u etiopiji

RAT O KOME SE SKORO UOPŠTE NE GOVORI: Ova oblast je postala pakao, ima stotine mrtvih na obe strane, a sve je počelo na izborima

Planeta

Etiopske snage krenule su danas prema glavnom gradu pobunjenog regiona Tigraj, ignorišući međunarodne apele za organizovanje pregovora o okončanju sukoba i negirajući da deluju protiv bilo koje etničke grupe.

Lokalni vladari pobunjene regije Tigraj saopštili su da se nikada neće predati saveznim trupama.

Tigraj je sada pakao njenim neprijateljima, navela je lokalna vlada u saopštenju.

Savezne trupe već se dve nedelje sukobljavaju sa snagama Tigraja, u sukobima u kojima ima na stotine poginulih na obe strane.

Zbog sukoba je oko 30.000 izbeglica pobeglo u Sudan.

Premijer Abij Ahmed, koji je pokrenuo ofanzivu da bi obnovio vladavinu zakona u Tigraju, rekao je da će pobeda doći za nekoliko dana.

foto: Profimedia

Borbe u Tigraju počele su 4. novembra nakon što je premijer pokrenuo vojne operacije kao odgovor na ono što je opisao kao napad lokalnih vlasti na savezne trupe.

Obe strane su se međusobno optuživale za planiranje vojnog sukoba.

Tenzije eskaliraju od septembra, kada su u Tigraju održani regionalni izbori uprkos protivljenju savezne vlade, koja je glasanje nazvala „nelegalnim".

Sukobi su eskalirali nakon što su naoružani napadači ubili 32 osobe i zapalili više od 20 kuća u Oromiji u zapadnoj Etiopiji. Tamošnja vlast je navela da je napad na etničku grupu Amhara izvela pobunjenička Oslobodilačka vojska Oromije, ali ona zasad nije pominjala napad, dok je slične izveštaje ranije negirala.

Amhari su po brojnosti druga etnička grupa u Etiopiji, posle Oroma.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...