Najnovije vesti

ASTEROID KOJI TO NIJE: Tajanstveni objekat će NOĆAS proći opasno blizu Zemlje, a naučnici nisu sigurni šta je to!
Foto: Profimedia, 0330137929

drama

ASTEROID KOJI TO NIJE: Tajanstveni objekat će NOĆAS proći opasno blizu Zemlje, a naučnici nisu sigurni šta je to!

Planeta

Tajanstveni objekt će sutra proleteti pored Zemlje i naučnici još uvek nisu sasvim sigurni šta je to.

Objekat, koji su astronomi prozvali 2020 SO, doći će na "samo" 45.000 km od naše planete u 9.00 ujutru 1. decembra, prema NASA-inom Centru za proučavanje objekata bliske Zemlje (CNEOS).

Ovo je "izuzetno blizak", iako siguran pristup, sa objektom koji prolazi na udaljenosti ekvivalentnoj oko 13 procenata prosečne udaljenosti između naše planete i Meseca, rekao je astronomu Đanluka Masi iz Projekta virtuelnog teleskopa za Njuzvik.

Objekat za koji se procenjuje da ima između 15 i 33 stope prečnika otkriven je istraživanjem Pan-STARRS sa sedištem u Mauiju na Havajima 17. septembra 2020. Ovo otkriće potvrdilo je dva dana kasnije Centar za male planete, koji je odgovoran za određivanje manjih tela u Sunčevom sistemu.

Prva zapažanja sugerisala su da je predmet asteroid. Ali naučnici iz CNEOS-a ubrzo su počeli da sumnjaju da SO 2020 nije normalan asteroid.

„Nismo sigurni da je to asteroid - to jest prirodno telo“, napisao je Masi na veb lokaciji projekta Virtual Telescope Project.

Direktor CNEOS-a Paul Chodas naknadno je sugerisao da 2020 SO možda uopšte nije asteroid, uslovno ga identifikujući kao raketni pojačivač Centaur iz neuspele NASA-ine mesečeve misije Survajvor 2, koja je pokrenuta 20. septembra 1966.

Do ovog zaključka došao je nakon što je vratio sat i okrenuo orbitu objekta unazad koristeći računarski model da bi razradio njegovu prošlu putanju kroz svemir.

Čodas je otkrio da je objekat već nekoliko puta prolazio relativno blizu Zemlje tokom proteklih decenija, uključujući jedan trenutak koji je ukazivao da je mogao da lansira sa Zemlje, prema NASA-i.

„Jedan od mogućih puteva za SO 2020. približio je objekat vrlo blizu Zemlje i Meseca krajem septembra 1966. godine“, rekao je Čodas u izjavi. „Bilo je to kao trenutak eureke kada je brza provera datuma lansiranja lunarnih misija pokazala podudaranje sa misijom Survajvor 2.“

Niska relativna brzina i orbitalna ravan objekta takođe podržavaju argument da objekat potencijalno nije prirodnog porekla.

2020 SO je Zemljina gravitacija uhvatila 8. novembra, a proračuni pokazuju da će ostati u orbiti oko naše planete kao privremeni satelit do marta 2021. pre nego što ponovo pobegne u novu orbitu oko Sunca.

Kako se 2020. SO približava Zemlji, astronomi će posmatrati objekat kako bi utvrdili da li je to zapravo komad svemirskog smeća iz 1960-ih.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...