RIMOKATOLIČKI RADIO OTKRIVA: Korona virus je deo zavere svetskih elita protiv Boga!
Foto: Reuters

jasno

RIMOKATOLIČKI RADIO OTKRIVA: Korona virus je deo zavere svetskih elita protiv Boga!

Planeta -

Virus korone je rezultat bezbožničke zavere? Ta teza se već čula od visokih dužnosnika Katoličke crkve, ali nju i dalje slušaju milioni slušalaca talasa „Radio Marije“.

Direktor i sveštenik Livio Fancaga u jutarnjoj emisiji objašnjava svoje viđenje kako je došlo do pandemije: „Za mene je ta epidemija kriminalni projekat koji nameće elita čitavog sveta kako bi stvorila svet bez Boga.“

Politika i mediji koji svi govore isto su deo te đavolske zavere, kaže taj radijski voditelj u svešteničkoj odori.

Moglo bi se pomisliti da je to još jedna od zaumnih teorija. No ona nije na nekom medijskom rubu, već u programu koji svakog dana sluša milion i po Italijana. „Radio Marija“ ima frekvencija širom zemlje kao i javni servis RAI. „Marija“ je megafon ekstremno konzervativnih katolika u Italiji, ali i faktor političke moći u toj zemlji.

Ovo nije tek običan radio, objašnjava novinar Fabio Tonači, već „pravi medijski koncern“ koji godišnje okreće milione evra. Za list La Republika je Tonači dobio uvid u godišnje bilanse „Radio Marije“.

„Tu se okreće preko 20 miliona evra. Većina novca se koristi za održavanje goleme tehničke infrastrukture za 874 frekvencija u zemlji“, kaže Tonači. „Radio Marija“ je prisutna i na internetu i proizvodi sadržaje za društvene mreže.

Tonači ne može da jamči da je reč o samo 20 miliona evra koji se vide u poslovnim knjigama. Jer „Radio Marija“ je u međuvremenu čitava mreža istoimenih stanica širom sveta i gotovo je nemoguće da se otkriju sve veze među tim radio-stanicama koje sežu od Brazila do Indonezije.

A najveći deo prihoda dolazi putem novčanih poklona slušalaca, kaže Tonači: „Razgovarali smo s bivšim saradnicima 'Radio Marije'. Oni svedoče o čitavim vrećama pisama u kojima su uplatnice, ali i novčanice. Tipičan slušatelj 'Radio Marije' je usamljena starija žena.“

A ona će prije ili kasnije otvoriti novčanik i odazvati se pozivu na milodar koji se objavljuje skoro svakog sata.

Italijanska „Radio Marija“ je i veleposednik. Zvanično se vodi kao vlasnik preko 70 nekretnina koje je skoro sve dobila na dar od vernih slušalaca. Teško je reći koliko o svemu tome zna – ili želi da zna – poreska uprava.

„Radio Marija“ je nastala još 1986. kao malena stanica parohije u Erbi u blizini jezera Komo. Tako je to bilo nekoliko godina dok u taj radio nije ušao novac Emanuela Ferarija, svojevrsnog kralja sira mocarele, a redakciju je poveo Fancaga. Program je mešavina molitvi, pouka o Bibliji, crkvene muzike koja seže od gregorijanskog peva pa do šlagera.

Ali jednom na dan radio-sveštenik objašnjava slušaocima stanje u svetu. Tu govori ono što misli i o abortusu, homoseksualcima, migrantima ili islamu. I za budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena je Fancaga uveren da je oruđe Sotone.

Zato pohvale u programu dobija čelnik desničarske stranke Lega Mateo Salvini. On je, prema viđenju ovog sveštenika, „iskreni katolik“. Salvini uzvraća komplimente: „I ja slušam Radio Mariju. Pregled štampe patera Livija Fancage je uvek prava stvar.“

Teško je reći čije mišljenje uopšte širi „Radio Marija“. Taj radio recimo prenosi samo poneke izjave papre Franje – među njima nisu pozivi na toleranciju i razumevanje.

Tako je i Vatikan u nevoljama zbog nekih izjava koje se čuju na „Radio Mariji“. Pre nekoliko godina, kad je Italiju pogodila serija zemljotresa, u programu tog radija moglo se čuti da je to kazna Božija zbog zakona o istopolnim zajednicama koji je u to doba uveden u Italiji.

To je nateralo i državni sekretarijat Vatikana da se javno izvinjava. Ali se i dodaje da Vatikan, dakle i poglavar Katoličke crkve, nemaju uticaja na program „Radio Marije“.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track