USRED AMAZONSKE PRAŠUME OTKRILI ZID IZ LEDENOG DOBA: Na njemu su drevni crteži, a naučnike su ovi detalji zapanjili (FOTO)
Foto: Profimedia

stari hiljadama godina

USRED AMAZONSKE PRAŠUME OTKRILI ZID IZ LEDENOG DOBA: Na njemu su drevni crteži, a naučnike su ovi detalji zapanjili (FOTO)

Planeta -

U Amazonskoj prašumi otkrivene su stene na kojima su naslikane desetine hiljada životinja i ljudi. Crteži su nastali pre 12.500 godina i još su jasno vidljivi na zidu koji se proteže dužinom gotovo osam kilometara, a nalazi se u Kolumbiji.

Arheolozi su datum nastanka temeljili uglavnom na prikazima sada već izumrlih životinja iz ledenog doba. Na primer, naslikan je mastodont, što je praistorijski rođak slona koga u Južnoj Americi nema već 12.000 godina. Tu su i slike paleolame, izumrle vrste kamile.

Sve ove životinje su naslikali prvi ljudi koji su stigli do Amazona, a ove slike pružaju dublji uvid u izgubljenu drevnu civilizaciju. Arheolozi kažu kako je u pitanju veliki broj slika i kako će i generacije koje dolaze morati da ih proučavaju.

Slike uključuju ribe, kornjače, guštere i ptice, kao i ljude koji plešu i drže se za ruke. Crteži su veoma detaljni pa se tako na slici konja može videti i konjska dlaka. Neke slike su vrlo visoko oslikane, toliko visoko da se do njih može doći samo dronovima.

Zid je otkriven prošle godine, ali je do sada ova priča držana u tajnosti jer je snimljena za veliku seriju britanskog Kanala 4, koja će biti prikazana u decembru "Misterija džungle: Izgubljena kraljevstva Amazona".

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track