STIŽE TRAMPOVA OSVETA: Uticajni portal Politiko analizira sledeće poteze bivšeg predsednika SAD! (VIDEO)
Foto: AP / Julio Cortez

bravo

STIŽE TRAMPOVA OSVETA: Uticajni portal Politiko analizira sledeće poteze bivšeg predsednika SAD! (VIDEO)

Planeta -

Pre tri nedelje možda je bio najviši nivo političkog uticaja Donalda Trampa. Gomila pristalica ga je ispratila na Floridu, izgubio je pristup Tviteru, a najmoćniji republikanac Senata, Mič Mekonel, izgledao je potpuno spreman da ga izbaci iz stranke.

Sada, upućujući se na ono što je mogao da bude istorijski dvostranački ukor, bivši predsednik i njegov tim uvereni su u njegovu oslobađajuću presudu i da će izaći sa suđenja sa večim uticajem na Republikansku stranku.

Ni najbliži Trampovi saveznici ne mogu da veruju ovoj promeni sreće.

"On je teflon, tačno. Prošao je mesec dana od nereda na Kapitolu i rekao bih da se, uglavnom, GOP udružio iza njega ", rekao je bivši zvaničnik Trampove kampanje.

Poverenje Trampovih saveznika koji kreću u drugo suđenje bivšem predsedniku za opoziv - ovog puta zbog smrtonosnih nereda Trampovih pristalica na Kapitol Hilu - može izgledati preuranjeno, s obzirom na dugotrajne političke i pravne prepreke sa kojima se još uvek mora suočiti. Ali pruža svojevrsnu mapu puta kako gledaju na njegov put unapred.

Trampovi pomoćnici već tvrde da se postupak impičmenta pokazao korisnim za bivšeg predsednika - razotkrivajući nelojalnost unutar redova stranke i podstičući široku reakciju protiv republikanaca koji su pokušali da gurnu bazu GOP-a od Trampa. Senator iz Nebraske Ben Ses proveo je prošle nedelje braneći kritike i uvrede državnih zvaničnika nakon što je Trampizam uporedio sa "građanskim rakom za naciju". A Trampovi saveznici veruju da će predstojeće suđenje bivšem predsedniku za impičment dalje osvetliti ko su prestupnici.

"Pomoći će u izlaganju još loših jabuka koje on može odrediti ako bilo koji senator glasa za osudu", dodao je bivši zvaničnik kampanje.

Dok je bio u svom klubu Mar-a-Lago na Palm Biču, Tramp je ostao u kontaktu sa političkim saveznicima i savetnicima. Ali on je namerno držao tajnu, nešto što će se verovatno nastaviti ove nedelje. Bivši pomoćnik predložio je Trampu da pokuša da demonstrira svoju ravnodušnost prema svemu provodeći veći deo impičmenta igrajući golf, "kao način da kaže: Koga je briga?"

Pomoćnici očekuju da će se to promeniti čim se suđenje završi, a Tramp će se postepeno pojavljivati u javnosti i okretati pažnju ka osveti republikancima koji su ga, kako veruje, prešli nakon što je napustio funkciju.

Format u kojem stremi za odmazdom je manje jasan. Predsednik još uvek razmišlja o tome koje medije bi trebalo da koristi, jer mu je i dalje zabranjen Tviter, a izgubio je uticajne medijske saveznike poput bivšeg domaćina Foks Biznisa Lua Dobsa, čija je emisija naglo otkazana prošlog petka.

U utorak će Trampovo suđenje započeti debatom o tome da li je opoziv bivšeg predsednika ustavnopravni - centralni deo njegove odbrane. Taj argument takođe je pružio pokriće nekim republikanskim senatorima, poput Mekonela, koji ne odobravaju Trampove postupke, ali žele da svoj fokus preusmere na dnevni red predsednika Džoa Bajdena. Nedeljama pre nego što je trebalo da započne suđenje, senator Rand Pol predvodio je podnesak Senata da ga proglasi neustavnim. Demokrate su na kraju uspele da izbegnu ovo. Ali u ranom znaku njihove nespremnosti da kritikuju Trampa, 45 republičkih senaora je glasalo.

Te brojke i vernost bivšem predsedniku koju sugerišu iznenadili su neke od najvećih Trampovih kritičara.

"Priča od 3. novembra nadalje zapanjujuće je pokazala odanost Trampu i snagu pristalica u stranci", rekao je anti-Trampov konzervativac Bil Kristol. "Ako ste rekli da [Tramp] neće prepoznati povratak na izbore, nastavite tako, vršite pritisak na državne sekretare i vršite pritisak na sopstvenog potpredsednika da učini nešto protivustavno, pokušajte da 6. januara pozovete rulju u Vašington - to je prilično zapanjujuće i neverovatno je da su ga ljudi držali sa njim na svakom koraku. "

Kristolov novi PAC, Republikanski projekat odgovornosti, obavezao se da će prikupiti 50 miliona dolara za republikance koji podržavaju Trampovu impičment i troši pola miliona dolara na oglase koji ciljaju 22 senatora za koja grupa veruje da bi mogli da osude Trampa. Najmanje 17 senatora GOP-a trebalo bi da se pridruži svih 50 senatora iz Demokratske stranke kako bi osudili Trampa za podsticanje pobune.

Saveznici predsednika koji su odbacili postupak impičmenta kao neozbiljan i neustavan, ipak su priznali da Tramp može da ga iskoristi da iskoristi osnovni bes i ponovo se poveže sa svojim pristalicama. Rekli su da bivši predsednik i njegov tim moraju ozbiljno da shvate proces.

"Ako se pobeda gura, ostaje jaka i osigurava da naša baza i dalje može da bude ponosna, onda se moramo boriti protiv ovih neozbiljnih i praznih optužbi širom sveta", rekao je bivši Trampov savetnik Boris Epštajn.

Tramp je odbio zahtev demokrata da lično svedoči na suđenju i očekuje se da će ostati u svom prebivalištu na Floridi kao postupak impičmenta ove nedelje. Njegovi branioci proveli su u ponedeljak završavajući svoje poslednje korake i pripreme, dok su Mekonel i vođa većine u Senatu Čak Šumer radili na utvrđivanju strukture suđenja. Vremenski okvir za koji su se složili mogao bi osigurati da suđenje bude okončano prije naredne sedmice, ako obje strane odbiju pozvati svjedoke. Menadžerima impičmenta u donjem domu i Trampovom odbrambenom timu omogućiće 16 sati da predstave Senatu svaki svoj slučaj.

"Cenimo da je republičko rukovodstvo Senata bilo čvrsto za dužni postupak i osiguralo strukturu koja je u skladu s prethodnim presedanom", rekli su Trampovi advokati u izjavi. "Ovaj proces će nam pružiti priliku da senatorima objasnimo zašto je apsurdno i neustavno održavati postupak za impičment protiv privatnog građanina."

Čak i ako se menadžeri za impičment odluče da pozovu svedoke tokom Trampovog suđenja, među njegovim pomoćnicima nema malo straha da će produženi postupak impičmenta potaknuti političke protivnike bivšeg predsednika, bilo sada ili na međuizborima 2022. godine sledeće jeseni.

"Nemam pojma šta misle da će postići", rekao je bivši predsednik parlamenta Njut Grinič, ključni Trampov saveznik. "Sledeći izbori su ‘22. I ne uključuju Trampa. Ono što rade je da troše vreme. "

Neke demokrate su takođe izrazile nezainteresovanost za dugotrajno suđenje, posebno dok stranka pokušava da privuče zamah za Bajdenov plan za pomoć od 1,9 triliona dolara za koronavirus.

"Mislim da je jasno iz njegovog rasporeda i njegove namere da tokom ove nedelje neće provoditi previše vremena gledajući postupak, ako i uopšte,", rekla je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki. "Tempo i proces i mehaniku postupka opoziva prepustiće članovima Kongresa."

Za razliku od njegovog prvog suđenja za impičment, kada je Tramp tokom svedočenja delovao kao jednokratna ratna soba koja je u realnom vremenu puštala tveetove, pomoćnici nisu bili sigurni kako bivši predsednik planira da se prilagodi ovom vremenu. Otkako je napustio Belu kuću, koristio je post-predsedničko sedište "45 Office" za izdavanje saopštenja za štampu o svom timu za impičment i povremeno za odmeravanje događaja koji su ga učinili frustriranim, uključujući otkazivanje Dobsove emisije.

"Njegova poruka još uvek dolazi tamo čak i bez Tviter naloga", rekao je drugi bivši zvaničnik Trampove kampanje.

Kurir.rs/Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track