GUŽVA NA MARSU: Sonda Emirata stigla na Crvenu planetu, tu je i konkurencija iz nekoliko zemalja
ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen

svemir

GUŽVA NA MARSU: Sonda Emirata stigla na Crvenu planetu, tu je i konkurencija iz nekoliko zemalja

Planeta -

Svemirska sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Amal (Nada) stigla je danas u 16.41 po našem vremenu u orbitu planete Mars.

Lansirana je 19. jula. Njen zadatak je da proučava dnevne i godišnje klimatske cikluse, klimatske događaje u raznim delovima Crvene planete i vremenske prilike u nižim slojevima atmosfere Marsa, poput peščanih oluja, tokom najmanje marsovske godine (687 zemaljskih dana).

Ulazak u orbitu bio je kritičan trenutak. Motori su pokrenuti 27 minuta kako bi sonda sa kratkog vremena usporila sa 121.000 kilometara na sat na 18.000.

Al Amal u orbitu ulazi kao prva arapska sonda, ali nije šampion. Američki Mariner 9 je 1971. bio prva svemirska laboratorija koja je ušla u orbitu druge planete. Poslednjih godina američki i indijski sateliti (indijski se zvao Mangalian, tj. Marsobrod) stigli su u tu orbitu 2013. godine, a 2016. godine evropski.

Prva lansiranja na Mars izveo je tadašnji Sovjetski Savez 60-ih godina, a prve sonde koje su sletele na njegovu površinu i poslale podatke bile su takođe sovjetske 1971. Kasnije su takođe istraženi marsovski meseci Fobos i Deimos, posebno prvi.

Naime, ko ode na Mars, koristi "prozor" kada revolucije dovedu Zemlju i Mars u opoziciju, odnosno najbliže jedna drugoj, a to se dešava svakih 780 dana.

Arapi iz Emirata nisu bili jedini koji su koristili prošlogodišnji "prozor".

Sutra kineski Tianven-1 (Tragač za nebeskom istinom) namerava da uđe u orbitu Marsa. Iz nje se u maju spušta robotsko vozilo koje bi trebalo da ublaži meke i istraži tragove prošlog i mogućeg sadašnjeg života.

Konačno, za devet dana američko robotsko vozilo Perseverance, koje će takođe koristiti helikopterski dron Ingenuiti, sleće u krater Lejk, navodno deltu drevne reke.

Svrha: istražiti da li je i da li je bilo vode, te neke druge informacije o bivšoj ili sadašnjoj populaciji Crvene planete i uslovima za putovanje sa Zemlje na Mars i nazad. Zadatak drona biće da preleti i snimi obližnju površinu.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track