Najnovije vesti

AMERIKANCI POBESNELI: Jemenski Huti raketama za lovce MiG-29 oborili dron MQ-9! Inspiracija nađena na Balkanu! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

Rat

AMERIKANCI POBESNELI: Jemenski Huti raketama za lovce MiG-29 oborili dron MQ-9! Inspiracija nađena na Balkanu! (VIDEO)

Planeta
10:02h

Jemenski Huti koje podržava Iran juče su saopštili da su protivvazdušnim sistemom domaće konstrukcije "Sakib 1 - 2" oborili američki dron MQ-9 Rapier na nebu iznad Jemena.

Kako je saopšteno ovo je četvrti američki dron koji je oboren u ratu koji traje u ovoj državi.

Kako je saopšteno prvi MQ-9 oboren je u martu 2018; drugi 6. juna 2019 u provinciji Al- Hudajah, treći 21. avgusta 2019. u provinciji Darmar.

U dva slučaja za obaranje američkog taktičkog drona upotrebljen je sistem Fatir 1 koji koristi modifikovane rakete ruske proizvodnje za raketni sistem 2K12 KUB -M i Sakib -1 i 2 koji koristi IC rakete vazduh-vazduh za lovce MiG-29 R-27ET i R-73, koji se lansiraju sa zemaljske platforme.

Cilj je kako je saopšteno "zaključan" uz pomoć sistema FLIR koji je montiran na pik ap.

RL -2 raketni lanser
foto: Kurir/Andrej Mlakar

Sistem Sakib 1-2 u naoružanju pokreta Ansar Alah koga podržava Iran nalazi se od 2018. godine. Lanser je montiran na šasiji teretnog vozila. Neki vazduhoplovni stručnjaci veruju da je inspiracija za ovaj sistem pronađena u sličnim improvizacijama sa Balkana, gde su rakete vazduh-vazduh modifikovane za upotrebu sa zemaljskih lansera. 

RL -2 raketni lanser
foto: Kurir/Andrej Mlakar

Ovde mislimo pre svega na raketne lansere RL-2M i RL-4M koji su nastali tokom rata protiv NATO pakta maja meseca 1999. Slične improvizacije zabeležene su i za vreme građanskog rata u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Bile su viđene na Vidovdanskoj paradi na Slunju 1995. 

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...