NOVI CRNI REKORD U BRAZILU Za 24 sata preminula 3.251 osoba, a novozaraženih više od 80.000
Foto: EPA/Genival Paparazzi

ZDRAVSTVENI SISTEM PRED PUCANJEM

NOVI CRNI REKORD U BRAZILU Za 24 sata preminula 3.251 osoba, a novozaraženih više od 80.000

Planeta -


Brazil je ponovo oborio crni rekord po broju prmeinulih od koronavirusa, treći put u poslednjih desetak dana!

Neće da čuje žalbe građana... Žair Bolsonaro, predsednik Brazila
Neće da čuje žalbe građana... Žair Bolsonaro, predsednik Brazilafoto: EPA / Antonio Lacerda

Za poslednja 24 sata u najvećoj zemli Južne Amerike preminula je još 3.251 osoba, dok je koronavirus otkriven kod više od 80.000. Obe brojke ukazuju da je virus van kontrole i da je zdravstveni sistem pred pucanjem. Prošle nedelje kapaciteti u bolnicama u velikim gradovima bili su popunjeni sa 95 odsto kapaciteta.

Na meti javnosti je deničarski predsednik Žair Bolsonaro, koji i dalje umanjuje opasnost od virusa iako je Brazil zemlja sa najviše preminulih i zaraženih u svetu posle Sjedinjenih Država. U Brazilu je do sada preminulo više od 298.000 dok je zaraženo preko čak 12,1 milion građan. Uprkos tome predsednik Bolsonaro javno izražava sumnje u vakcine i odbija da uvede zaključavanje na nivou cele države. On se u ponedeljak uveče u udarnom terminu obratio naciji, ali njegov nastup na državnoj televiziji označio je početak protesta nezadovoljnih građana koji su lupali u šerpe i lonce.

Sahrana preminulih... Stravične scene iz Brazilije
Sahrana preminulih... Stravične scene iz Brazilijefoto: Profimedia

Do sada je vakcinu i revakcinu od 212 miliona žitelja Brazila primilo tek njih 2,6 odsto. Karisa Etijen regionalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije SZO pozvala je građane da se pridržavaju preporučenih mera, držanja distance i nošenja zaštitnih maski, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track