SZO I DALJE ISTRAŽUJE POREKLO KORONE Gebrejesus: Istražiteljima su u Kini bili uskraćeni podaci
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: EPA/Martial Trezzini

bela kuća ponovo negoduje

SZO I DALJE ISTRAŽUJE POREKLO KORONE Gebrejesus: Istražiteljima su u Kini bili uskraćeni podaci

Planeta -

Istražiteljima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili poreklo epidemije korona virusa bili su uskraćeni podaci, izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine.

U završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu i okolini u januaru i februaru, naveo je da je virus verovatno prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje i da postoji izuzetno mala verovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

"U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima", rekao je Tedros i dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmenu podataka.

BELA KUĆA TRAŽI DODATNE KORAKE

Bela kuća traži od SZO da preduzme dodatne korake kako bi se utvrdilo poreklo korone jer, izveštaj koji je podnela nije zadovoljio očekivanja SAD i njenih saveznika.

"U ovom postupku sada predstoji druga faza koju bi trebalo da sprovedu međunarodni i nezavisni eksperti, a kojima bi trebalo da se omogući pristup nefiltriranim podacima. Oni bi trebalo da mogu da postavljaju pitanja ljudima na terenu. U nastavku to očekujemo od SZO", izjavila je Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track