LAVROV O ODNOSU RUSIJE I SAD: Vašington se ponaša kao huligan iz dvorišta! Putin je učtivo odgovorio Bajdenu
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

diplomatija

LAVROV O ODNOSU RUSIJE I SAD: Vašington se ponaša kao huligan iz dvorišta! Putin je učtivo odgovorio Bajdenu

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin je učtivo i diplomatski reagovao na "nečuvenu retoriku bez presedana" američkog predsednika Džozefa Bajdena izrečenu u intervjuu ABC, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na TV kanalu Jedan.

"Ono što smo čuli u intervjuu američkog predsednika Džoa Bajdena je bila nečuvena retorika bez presedana", rekao je Lavrov.

Bajden je intervjuu za ABC upozorio da će ruski predsednik "platiti cenu" nakon novog izveštaja američke obaveštajne zajednice koji je zaključio da je Kremlj bio umešan u izbornu trku u Beloj kući 2020. godine.

Dzo Bajden
foto: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

On je rekao da je Putinu u januaru, tokom njihovog prvog razgovora kao kolega, rekao da treba da očekuje posledice zbog potencijalnih pokušaja da se umeša u najnovije predsedničke izbore.

"Dugo smo razgovarali on i ja", rekao je Bajden i dodao da Putina relativno dobro poznaje.

Prema njegovim rečima, razgovor je započeo i on je rekao: "Znam ja vas i vi znate mene. Ako utvrdim da se ovo dogodilo, budite spremni".

Vladimir Putin
foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Bajden je odbio da detaljno objasni posledice sa kojima bi Putin mogao da se suoči, rekavši: "Uskoro ćete videti".

Lavrov je dodao i da se Vašington ponaša kao „huligan iz dvorišta“, ali Moskva se može zauzeti za sebe.

Govoreći o odnosima sa SAD, ministar je istakao da je „sada moderno opisivati aktuelna dešavanja slikama iz života“.

„U detinjstvu smo se svi igrali u dvorištu. Iz ulaza su se skupljala dečica različitih uzrasta, različitih vaspitanja - tada smo živeli svi zajedno. I uvek su u dvorištu bila dva-tri glavna huligana koji su sve postrojavali, kažnjavali, terali da čiste cipele, otimali novac koje bi majka dala za piroške, za doručak. Ali prolazile bi dve, tri, četiri godine i ti mališani su rasli i postajali sposobni da odgovore“, rekao je Lavrov, ističući da u toj situaciji „Rusija čak ni ne treba da poraste“.

Takođe je dodao da Moskva ne traži nikakvu konfrontaciju.

Lavrov je ranije izjavio da je sučeljavanje Zapada i Rusije dotaklo dno, ali postoji nada da svi shvataju rizike povezane sa time.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track