ŠOK U VAŠINGTONU: Bajden povlači sve američke trupe iz Avganistana, tvrde mediji! VIDEO
Foto: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

neočekivano

ŠOK U VAŠINGTONU: Bajden povlači sve američke trupe iz Avganistana, tvrde mediji! VIDEO

Planeta -

Predsednik Biden povući će sve američke trupe iz Avganistana tokom narednih meseci, rekli su ljudi upoznati sa planovima, završavajući sve do 20. godišnjice napada 11. septembra 2001. godine, koji su Sjedinjene Države prvi put uvukli u svoj najduži rat.

Odluka, koju bi Bajden trebao objaviti u sredu, zadržaće hiljade američkih snaga u zemlji i nakon izlaska 1. maja o kojem je Trampova administracija pregovarala prošle godine s talibanima, prema rečima jedne osobe upoznate s tim, koja voli druge govorio pod uslovom anonimnosti da bi opisao planove koji još nisu javni.

Iako su talibani obećali da će obnoviti napade na osoblje SAD-a i NATO-a ako strane trupe ne napuste krajnji rok, nije jasno da li će militanti slediti te pretnje s obzirom na Bajdenov plan za fazno povlačenje od sada do septembra.

Zvanično, u Avganistanu ima 2.500 američkih vojnika, mada taj broj koleba i trenutno je oko 1.000 više od toga. U tamošnjoj koaliciji je i do dodatnih 7.000 stranih snaga, od kojih je većina NATO trupa.

Bajdenova odluka dolazi nakon administrativnog pregleda američkih opcija u Avganistanu, gde mirovni pregovori sa sredinom SAD-a nisu uspeli da napreduju onako kako su se nadali i Talibani ostaju snažna sila uprkos dve decenije napora Sjedinjenih Država da poraze militante i uspostave stabilnu, demokratsku upravljanje. Rat je koštao milijarde dolara uz živote više od 2.000 pripadnika američke službe i najmanje 100.000 avganistanskih civila.

„Ovo je neposredna, praktična stvarnost koju je naš pregled politike otkrio“, rekla je osoba upoznata sa odlukom. „Ako probijemo rok za 1. maj koji je pregovarala prethodna administracija bez jasnog plana za izlazak, vratićemo se u rat s talibanima, a to nije bilo nešto što je predsednik Bajden verovao da je u nacionalnom interesu“.

Kurir.rs/Vašington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track