Najnovije vesti

UMRO NAJSTARIJI SVEDOK JAPANSKOG NAPADA NA PERL HARBOR: Klejton je sam spasao voz pun torpeda, vratio se i puškom pucao na Japance
Foto: Printscreen YouTube

Napad koji je sad uveo u drugi svetski rat

UMRO NAJSTARIJI SVEDOK JAPANSKOG NAPADA NA PERL HARBOR: Klejton je sam spasao voz pun torpeda, vratio se i puškom pucao na Japance

Planeta

Najstariji svedok japanskog napada na pomorsku bazu Perl Harbor, Klejton Šenkelberg, preminuo je u 103. godini u domu za stare u gradu San Diego, preneli su američki mediji.

Šenkelberg je rođen godinu dana pre nego što je španski grip zahvatio zemlju, a poslednju godinu njegovog života obeležila je pandemija kovid-19. On se zarazio, ali nije imao simptoma, ističu članovi njegove porodice.

Šenkelberg je doživeo jedan od najznačajnijih dana moderne američke istorije - 7. decembar 1941, napad japanskih vazdušnih snaga na Perl Harbor na Havajima, nakon kojeg su Sjedinjene Američke Države ušle u Drugi svetski rat.

U podmorničkoj bazi, Šenkelberg je dobrovoljno odveo voz napunjen torpedima dalje od japanskih aviona. Potom je otrčao do oružarnice, zgrabio pušku i krenuo da puca.

Nakon rata ostao je u mornarici još dve decenije, oženio se i odgajio sedmoro dece.

Kasnije se preselio u San Diego, gde je radio kao domar u srednjoj školi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...