Najnovije vesti

KORONA PASOŠI SU ZAKONSKI ODOBRENI U EU: Evo koliko će važiti i u kakvom obliku će se izdavati VIDEO
Foto: Shutterstock

jasno

KORONA PASOŠI SU ZAKONSKI ODOBRENI U EU: Evo koliko će važiti i u kakvom obliku će se izdavati VIDEO

Planeta

Evropski parlament je velikom većinom prihvatio uvođenje „EU covid-19 sertifikata“ i zakonodavnog okvira koji izbegava putne prepreke i diskriminaciju nevakcinisanih ljudi.

„EU sertifikat za Covid-19“ treći je zvanični naslov dokumenta koji treba da reguliše prekogranično putovanje u Evropsku uniju. Pod ovim imenom prihvatila ga je ogromna većina u Evropskom parlamentu, uspostavljajući tako sporazum o pravnom okviru po kome bi covid pasoši trebalo da važe 12 meseci, prenosi Euractiv.

Dokument u digitalnom ili papirnom obliku potvrđuje da je osoba vakcinisana protiv kornavirusa, da je dobila negativan test ili da se već oporavila od zaraze, ali poslanici Evropskog parlamenta insistirali su da se covid pasoši ne koriste kao putne isprave i da ne budu preduslov za ostvarivanje prava slobodnog kretanja. Oni smatraju da nosioci tajnih pasoša ne bi trebalo da budu podvrgnuti karantinu, novom testiranju ili samoizolaciji i da treba izbegavati diskriminaciju nevakcinisanih građana. Takođe sugerišu da članice EU svojim turistima pruže „univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje“.

Uspostavljen je i zakonodavni okvir za regulisanje prekograničnog kretanja građana zemalja koje nisu članice EU. Akcenat je stavljen i na prihvatanje sertifikata o vakcinaciji koje je odobrila Evropska agencija za lekove, dok je odluka o prihvatanju ostalih vakcina prepuštena državama članicama.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...