POSLE ULTIMATUMA MOSKVI KULHANEK SMIRUJE SUKOB SA RUSIJOM: Nadam se da ćemo uspeti ispeglati odnose Češke i Rusije
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

promenio ploču

POSLE ULTIMATUMA MOSKVI KULHANEK SMIRUJE SUKOB SA RUSIJOM: Nadam se da ćemo uspeti ispeglati odnose Češke i Rusije

Planeta -

Češka teži izgradnji uzajamno korisnih i uvažavajućih odnosa sa Rusijom i nije zainteresovana za eskalaciju, izjavio je ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek u intervjuu slovačkom listu Pravda.

"Nismo zainteresovani za eskalaciju odnosa. Rusija je važan evropski akter i tako će ostati i u budućnosti. Postoje područja u kojima imamo suprotne interese. Postoje i takva područja u kojima na isti način vide određena pitanja i potrebu u potrazi za zajedničkim rešenjima “, rekao je diplomata, prenosi Tass.

Prema Kulhaneku, republika poziva na „pragmatično rešavanje veza“ sa Rusijom.

"Češko-ruski odnosi ulaze u izazovnu fazu, ali verujem da ćemo nešto kasnije uspeti da ih ispeglamo tako da postanu obostrano korisni. Za ovo je potrebno uzajamno poštovanje", naglasio je ministar.

Češka, Jakub Kulhanek
foto: EPA / Martin Divíšek

Češke vlasti su 17. aprila iznele tvrdnje da je Rusija navodno bila umešana u eksplozije na skladištima oružja u Vrbeticama 2014. godine i proterale su 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi, označivši ih obaveštajnim službenicima. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uložilo je odlučan protest, proglasivši 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi persone non grate.

Tridesetšestogodišnji Jakub Kulhanek postao je 21.aprila 2021. novi ministar spoljnih poslova Češke i posle imenovanja u Praškom zamku saopštio Moskvi ultimatum da vrati proterane češke diplomate u ambasadu u Moskvi inače će se suočiti sa oštrim merama.

Jakuba Kulhaneka u Praškom zamku imenovao je predsednik Miloš Zemena. Kulhanke je došao za prvog čoveka češke diplomatije posle odlaska potpredsednika vlade Jana Hamačeka, kome je povereno nadgledanje ministarstva nakon smene Tomaša Petričeka. Do sada je Kulhanek bio zamenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Češke. Novog ministra na funkciji je dočekao premijer Andrej Babiš.

„Ministar je imenovan u veoma teškom vremenu“, rekao je premijer.

"Odmah će se pozabaviti pitanjima od nacionalnog interesa. Radujem se daljoj saradnji u komunikaciji sa našim partnerima, a takođe se pripremamo za češko predsedavanje Savetom EU."

Prioriteti novog ministra spoljnih poslova biće kontinuirani prozapadni pravac češke diplomatije, saradnja na nivou EU i NATO, ekonomska diplomatija. Takođe će se intenzivno fokusirati na trenutnu situaciju u češko-ruskim odnosima.

Ko je Jakub Kulhanek

Jakub Kulhanek novopostavljeni ministar spoljnih poslova Češke rođen u Melniku 30. juna 1984. Univerzitetsko obrazovanje završio je u Sjedinjenim Državama kao i u Velikoj Britaniji iz domena spoljnih poslova.

Radnu karijeru započeo je 2004 u Centru za analizu evropske politike - CEPA u Vašingtonu. Od 2009 - 2010 radio je u kabinetu evropskog komesara za proširenje i evropsku susedsku politiku, Asocijacija za međunarodne odnose, gde je bio istraživač i analitičar, program za Istočnu Evropu 2011. godine, radio je i kao analitičar u NATO informativnom centru u Pragu, istraživač pri parlamentarnoj skupština NATO-a od 2007 - 2012, Savetnik ministra za spoljne poslove i bezbednosna pitanja od 2011 - 2013, Zamenik ministra spoljnih poslova 2014, Spoljne konsultantske usluge 2014 - 2016,Zamenik ministra nadležan za poslove vlade 2016 - 2018. Takođe nosilac je potvrda TOP SECRET i NATO TOP SECRET. Pohađaoje i niz kurseva o spoljnoj i bezbednosnoj politici. Živi u Pragu sa partnerom i dvogodišnjom ćerkom

Kurir.rs/Tanjug/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track