KO SABOTIRA RUSKU POMORSKU BAZU FLAMINGO U CRVENOM MORU Da li je Sudan zaista srušio sporazum sa Rusijom oko ratnih brodova?!
Foto: EPA / Marwan Ali

Sever afrike

KO SABOTIRA RUSKU POMORSKU BAZU FLAMINGO U CRVENOM MORU Da li je Sudan zaista srušio sporazum sa Rusijom oko ratnih brodova?!

Planeta -

Televizija Al Arabija kasno sinoć prenela je vest koja glasi da je Sudanska vlada suspendovala sporazum prema kome se Rusiji dozvoljava da formiraju logističku pomorsku bazu za snabdevanje svojih brodova u Crvenom moru.

Portparol sudanskog ministarstva spoljnih poslova Mansour Boulad rekao je za Sputnjik internacional da trenutno nema zvaničnu potvrdu o suspenziji sporazuma o uspostavljanju objekta ruske mornarice na Crvenom moru.

„Trenutno nemamo zvaničnu potvrdu o suspenziji sporazuma o vojnoj saradnji sa Ruskom Federacijom“, rekao je portparol komentarišući izveštaje medija.

Ruska ambasada u Kartumu je kasnije potvrdila da su neistinite tvrdnje o suspenziji dogovora o uspostavljanju ruske pomorske baze na Crvenom moru.

„U vezi sa izveštajima u regionalnom i sudanskom informativnom prostoru o navodnoj suspenziji primene sporazuma između Ruske Federacije i Republike Sudan o stvaranju logističkog centra za rusku mornaricu u Sudanu, ambasada naglašava da ove izjave su neistinite, šta god govorili takozvani „izvori“. Ruska ambasada u Kartumu nije primila nijedno obaveštenje od sudanske strane ", saopštila je ambasada.

Diplomatska misija je naglasila da će ovaj sporazum stupiti na snagu tek nakon što ga obe strane ratifikuju.

„Budući da se to još nije dogodilo, sve ostale izjave su neistinite i imaju za cilj nanošenje štete tradicionalno prijateljskim odnosima između Ruske Federacije i Republike Sudan, bez obzira na spoljnopolitičku situaciju“, navodi se u saopštenju.

Ranije je emiter Al-Arabija, pozivajući se na izvor, izvestio da Sudan zamrzava sporazum o stvaranju ruske vojne baze na Crvenom moru, koji je potpisan sa prethodnim vlastima. Izveštaj takođe ukazuje da je Kartum takođe obustavio svako novo razmeštanje ruskih trupa u mornaričkoj bazi Flamingo. Sporazum je, prema izvoru kanala, suspendovan dok ga parlament, Sudansko suvereno veće ili vlada zemlje ne odobre. Sudanski mediji još nisu objavili nijednu informaciju o zamrzavanju sporazuma o stvaranju ruske mornaričke stanice na Crvenom moru. Sporazum je najavljen u novembru 2020. Prema dokumentu, maksimalni broj osoblja u ovom objektu u Sudanu neće premašiti 300 ljudi. Tamo će istovremeno moći da borave najviše četiri ruska broda.

Kurir.rs/Sputnjik internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja