IRAČANIN U NEMAČKOJ SKUPLJAO PRILOGE ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Od juna do septembra prebacio 12.000 dolara u Siriju i Liban
Foto: EPA / Clemens Bilan

Stigao 2016. godine

IRAČANIN U NEMAČKOJ SKUPLJAO PRILOGE ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Od juna do septembra prebacio 12.000 dolara u Siriju i Liban

Planeta -

Nemački tužioci optužili su iračkog imigranta za članstvo u terorističkoj organizaciji, jer je navodno prikupio više hiljada dolara za grupu Islamska država, saopštile su danas nemačke vlasti.

Muškarac, identifikovan samo kao Ajmen A-J. u skladu sa nemačkim zakonima o privatnosti, uhapšen je početkom januara na nemačkoj granici sa Švajcarskom, jer je navodno nameravao da se poveže sa Islamskom državom i da se bori u Siriji ili negde drugde, rekli su savezni tužioci, a prenosi agencija AP.

Čovek je u Nemačku došao iz Iraka 2016. godine tokom talasa migracija sa Bliskog istoka.

Za ideologiju Islamske države počeo je da se interesuje krajem 2018. godine i pridružio se toj ekstremističkoj grupi najkasnije početkom 2020. godine, navode tužioci.

Nemački tužioci tvrde da je A-J. prvobitno želeo da otputuje na Bliski istok da bi učestvovao u "oružanom džihadu", ali su mu članovi grupe rekli da odloži plan i ostane u Nemačkoj kako bi prikupljao sredstva.

Između juna i septembra 2020. godine, on je prebacio najmanje 12.000 dolara u okviru više transakcija Islamskoj državi u Siriji i Libanu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track