Najnovije vesti

ČISTKA U FRANCUSKOJ VOJSCI ZBOG PISMA MAKRONU: 18 visokih oficira pred sudom! Za neke se sprema penzija, a za neke zatvor!
Foto: EPA Christophe Ena Pool

Pučisti u nemilosti

ČISTKA U FRANCUSKOJ VOJSCI ZBOG PISMA MAKRONU: 18 visokih oficira pred sudom! Za neke se sprema penzija, a za neke zatvor!

Planeta

Osamanest francuskih aktivnih vojnih lica, koji su otkriveni kao potpisnici čuvenog pisam u kome se sadašnji francuski predsednik Emanuel Makron upozorava na predstojeći "građanski rat", odgovaraće pred vojnim sudom, rekao je načelnik Generalštaba francuskih oružanih snaga general Fransoa Lekontrie za Le Parizijen.

"Svi su se pojavili pred Visokim vojnim savetom i njima su već izrečene disciplinske mere, a najoštrije su rezervisane za visoke vojne činove, koji su potpisali pismo koje je uzdrmalo Francusku posle tačno 60 godina od pokušaja puča i atentata na predsednika Pete republike Šarla de Gola.

"Verujem da što su odgovornosti veće, to je nutralnost morala biti mnogo jača", rekao je general o potpisnicima pisma i poručio da se nisu smeli svrstati na ničiju stranu. General je naveo da će potpisnici morati da napuste vojnu službu  i odu u penziju, što važi za one koji se nalaze pred penzijom

„Svaki od ovih generala pojavit će se pred višim vojnim sudom. Nakon ove procedure, predsednik Republike će potpisati ukaz o njihovom penzionisanju “, rekao je načelnik Generalštaba.

Takav snažan odgovor izazvalo je otvoreno pismo u kojem se saopštava da je zemlja krenula ka „građanskom ratu“, koji je potpisalo nekoliko bivših visokih vojnih lica, kao i „stotinu visokih oficira i više od hiljadu vojnika“. Apel objavljen u konzervativnom novinskom časopisu ‘Valeurs Actuelles’ pozvao je Makrona da spasi naciju od islamizma i „prigradskih hordi“ migranata.

Jedan od onih koji su potpisali ovo pismo bio je bivši komandant francuske Legije stranaca, general Kristijan Pikuemal. General je ranije izazvao kontroverzu učešćem u protestu protiv migranata u francuskom lučkom gradu Kaleu u kome je nekada bio zloglasni migrantski kamp "Džungla" - izvor uzavrelih tenzija sa lokalnim stanovništvom.

Pikuemal je zaradio lični oštar ukor od načelnika Generalštaba, koji se zarekao da će mu poslati pismo da će generalu reći da „nije dostojan, uništava vojsku i slabi je čineći je predmetom nacionalne kontroverze“.

„Uskraćujem im svima ... pravo davanja političkih izjava ističući njihov rang“, dodao je šef generalštaba. Ranije je francuska ministarka odbrane Florens Parli već zapretila da će nametnuti „sankcije“ protiv visokih oficira umešanih u aferu.

Nakon kontroverze, francuska vlada je takođe predstavila novi nacrt zakona o borbi protiv islamističkog terorizma koji će dodeliti veća nadzorna ovlašćenja policiji. Vlada je tvrdila da će sigurnosne službe učiniti efikasnijim u borbi protiv „pretnje koju je teže uočiti“ bez žrtvovanja osnovnih ljudskih prava.

Kurir.rs/RT/A.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...