RUSKE SANKCIJE VEĆ POČELE DA DELUJU NA AMERIČKE DIPLOMATE U MOSKVI Ambasada SAD stopirala izdavanje viza, pasoša....
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

RAD KONZULATA PARALISAN

RUSKE SANKCIJE VEĆ POČELE DA DELUJU NA AMERIČKE DIPLOMATE U MOSKVI Ambasada SAD stopirala izdavanje viza, pasoša....

Planeta -

Američka ambasada u Moskvi zaustaviće izadavanje svih neimigrantskih viza i ograničiti obim usluga za američke državljane, posle odluke ruske vlade da zabrani svojim državljanima da se zaposle u stranim ambasadam posle serije diplomatskih incidentara i uvođenja novih sankcija Rusiji. Moskva je tad sastavila za sad neformalnu listu neprijateljskih država gde SAD zauzimaju prvo mesto.

U svom saopštenju Ambasada SAD u Moskvi najavila je da će od 12. maja nuditi samo hitne usluge "američkim građanima" i izdavati veoma mali broj useljeničkih viza, kao i onih od izuzetne važnosti poput lečenja ili smrtnih slučajeva.

„Ambasada u Moskvi u dogledno vreme neće nuditi rutinske notarske usluge, konzularne izveštaje o rođenju u inostranstvu ili usluge obnavljanja pasoša“, objašnjava se u izjavi Ambasade SAD u Rusiji.

Saopštenje je došlo pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o zabrani diplomatskim misijama država koje čine „neprijateljska dela“ protiv Rusije da zapošljavaju lokalno stanovništvo. Iako spisak „neprijateljskih država“ tek treba da bude objavljen, a verovatno će na njega biti stavljena i SAD.

Prema Američkim izvorima, ovo ograničenje će značiti da će američka ambasada biti primorana da smanji svoju konzularnu radnu snagu za 75 posto.

„Pružanje hitnih usluga građanima SAD-a u Rusiji takođe može biti odloženo ili ograničeno zbog ograničene sposobnosti osoblja da putuju van Moskve“, nastavlja se u saopštenju.

Govoreći u sredu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objasnio je da odluka o zabrani SAD zapošljavanju lokalnog stanovništva dolazi nakon što je Vašington uveo nova pravila za ruske diplomate, ograničavajući ih na najviše tri godine u zemlji.

„Kada smo pitali zašto i kako je to pravilo povezano sa obavezama Sjedinjenih Država prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, rečeno nam je da je Bečka konvencija nezavisan dokument i da je običaj da američke diplomate služe u inostranstvu oko tri godine, Objasnio je Lavrov u sredu.

Stoga se, prema rečima ministra spoljnih poslova, Moskva odlučila da svoju praksu prenese na američku misiju u Rusiji.

„Nije naša praksa da zapošljavamo građane zemalja u kojima se nalaze ruske diplomatske misije“, rekao je on.

U poslednjih sedam godina diplomatski odnosi Rusije i SAD ozbiljno su se pogoršali. U to vreme obe države su primorale jedna drugu da dramatično smanje veličinu svojih diplomatskih misija i čak su zahtevale zatvaranje određenih konzulata. Moskva je 2018. godine poručila SAD da zatvore svoj konzulat u Sankt Peterburgu potezom „za sitnicu“, nakon naredbe Vašingtona Rusiji da zatvori misiju u Sijetlu.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track